Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Icke-farmakologiska metoder för att hantera stickrädsla hos förskolebarn

Bernhardsson, Anna, ; Elgquist, Annie, and Åkesson, Susanna (2009)
Department of Health Sciences
Abstract
Många barn upplever injektion, venpunktion eller annan behandling där kanyler ingår som obehagligt. Att som sjuksköterska vara medveten om vilka metoder utöver de farmakologiska som är användbara för att minska barns smärta, rädsla och obehag är viktigt. Genom litteraturstudien syftade författarna till att sammanställa icke-farmakologiska metoder för att hantera stickrädsla hos förskolebarn. Litteraturstudien visar på att det finns enkla effektiva icke-farmakologiska metoder för att minska smärta, rädsla och obehag hos barn som genomgår behandling där kanyler ingår. Studiens resultat bygger på 14 kvantitativa studier. Information, föräldramedverkan och trygghet till barn och föräldrar samt distrahering av barn är begrepp som är centrala i... (More)
Många barn upplever injektion, venpunktion eller annan behandling där kanyler ingår som obehagligt. Att som sjuksköterska vara medveten om vilka metoder utöver de farmakologiska som är användbara för att minska barns smärta, rädsla och obehag är viktigt. Genom litteraturstudien syftade författarna till att sammanställa icke-farmakologiska metoder för att hantera stickrädsla hos förskolebarn. Litteraturstudien visar på att det finns enkla effektiva icke-farmakologiska metoder för att minska smärta, rädsla och obehag hos barn som genomgår behandling där kanyler ingår. Studiens resultat bygger på 14 kvantitativa studier. Information, föräldramedverkan och trygghet till barn och föräldrar samt distrahering av barn är begrepp som är centrala i samtliga artiklar och kan ligga till grund för vidare forskning i ämnet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Bernhardsson, Anna, ; Elgquist, Annie, and Åkesson, Susanna
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
stickrädsla, förskolebarn, föräldrar, icke-farmakologiska metoder
language
Swedish
id
2527805
date added to LUP
2012-05-04 14:25:32
date last changed
2015-12-14 13:21:20
@misc{2527805,
  abstract     = {{Många barn upplever injektion, venpunktion eller annan behandling där kanyler ingår som obehagligt. Att som sjuksköterska vara medveten om vilka metoder utöver de farmakologiska som är användbara för att minska barns smärta, rädsla och obehag är viktigt. Genom litteraturstudien syftade författarna till att sammanställa icke-farmakologiska metoder för att hantera stickrädsla hos förskolebarn. Litteraturstudien visar på att det finns enkla effektiva icke-farmakologiska metoder för att minska smärta, rädsla och obehag hos barn som genomgår behandling där kanyler ingår. Studiens resultat bygger på 14 kvantitativa studier. Information, föräldramedverkan och trygghet till barn och föräldrar samt distrahering av barn är begrepp som är centrala i samtliga artiklar och kan ligga till grund för vidare forskning i ämnet.}},
  author       = {{Bernhardsson, Anna, and Elgquist, Annie, and Åkesson, Susanna}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Icke-farmakologiska metoder för att hantera stickrädsla hos förskolebarn}},
  year         = {{2009}},
}