Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Handhavande och skötsel av centrala venösa infarter

Troeng, Margareta (2009)
Department of Health Sciences
Abstract
Centrala venösa infarter medför risk för infektioner som kan bli livshotande för infektionskänsliga patienter med maligna blodsjukdomar. Forskningsresultat har visat att enkla hygienåtgärder vid handhavande och skötsel av infarter samt utbildning för tillämpning av åtgärderna kan minska infartsrelaterade infektioner. För att undersöka om sjuksköterskor som genomgått ett utbildningsprogram för skötsel och handhavande av centrala venösa infarter i högre grad tillämpade anvisade riktlinjerna än sjuksköterskor som ej genomgått utbildningsprogrammet, genomfördes en studie med strukturerade observationer utifrån en checklista. Data från de båda grupperna jämfördes statistiskt. Resultaten visar att sjuksköterskorna som genomgått... (More)
Centrala venösa infarter medför risk för infektioner som kan bli livshotande för infektionskänsliga patienter med maligna blodsjukdomar. Forskningsresultat har visat att enkla hygienåtgärder vid handhavande och skötsel av infarter samt utbildning för tillämpning av åtgärderna kan minska infartsrelaterade infektioner. För att undersöka om sjuksköterskor som genomgått ett utbildningsprogram för skötsel och handhavande av centrala venösa infarter i högre grad tillämpade anvisade riktlinjerna än sjuksköterskor som ej genomgått utbildningsprogrammet, genomfördes en studie med strukturerade observationer utifrån en checklista. Data från de båda grupperna jämfördes statistiskt. Resultaten visar att sjuksköterskorna som genomgått utbildningsprogrammet hade signifikant färre avvikelser från anvisade riktlinjer (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Troeng, Margareta
supervisor
organization
alternative title
Utvärdering av ett utbildningsprogram.
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
centrala venösa infarter, utbildningsprogram, kliniska riktllinjer, följsamhet
language
Swedish
id
2527824
date added to LUP
2012-05-04 14:25:32
date last changed
2015-12-14 13:21:20
@misc{2527824,
  abstract     = {{Centrala venösa infarter medför risk för infektioner som kan bli livshotande för infektionskänsliga patienter med maligna blodsjukdomar. Forskningsresultat har visat att enkla hygienåtgärder vid handhavande och skötsel av infarter samt utbildning för tillämpning av åtgärderna kan minska infartsrelaterade infektioner. För att undersöka om sjuksköterskor som genomgått ett utbildningsprogram för skötsel och handhavande av centrala venösa infarter i högre grad tillämpade anvisade riktlinjerna än sjuksköterskor som ej genomgått utbildningsprogrammet, genomfördes en studie med strukturerade observationer utifrån en checklista. Data från de båda grupperna jämfördes statistiskt. Resultaten visar att sjuksköterskorna som genomgått utbildningsprogrammet hade signifikant färre avvikelser från anvisade riktlinjer}},
  author       = {{Troeng, Margareta}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Handhavande och skötsel av centrala venösa infarter}},
  year         = {{2009}},
}