Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Narkotikamissbruk och psykiska störningar bland ungdomar

Golovanova, Anastasia (2003)
Department of Health Sciences
Abstract
Missbruk av tobak, alkohol och andra droger har ökat bland ungdomar. Undersökningar visar en fördubbling av narkotikamissbruk bland ungdomar under början av 1990-talet. Syftet med litteraturstudien har varit att ta reda på vilken drog som är vanligast bland unga missbrukare, att undersöka om det finns något samband mellan psykisk störning och narkotikamissbruk samt undersöka hur väl de vanligaste behandlingsmetoderna fungerar. I denna litteraturstudie har tio artiklar granskats. Resultatet visar att den vanligaste drogen är cannabis och att det finns ett samband mellan psykisk störning och narkotikamissbruk. Resultatet visar även skillnader mellan pojkar och flickor. Pojkar har oftare utagerande personlighetsstörningar och flickor i... (More)
Missbruk av tobak, alkohol och andra droger har ökat bland ungdomar. Undersökningar visar en fördubbling av narkotikamissbruk bland ungdomar under början av 1990-talet. Syftet med litteraturstudien har varit att ta reda på vilken drog som är vanligast bland unga missbrukare, att undersöka om det finns något samband mellan psykisk störning och narkotikamissbruk samt undersöka hur väl de vanligaste behandlingsmetoderna fungerar. I denna litteraturstudie har tio artiklar granskats. Resultatet visar att den vanligaste drogen är cannabis och att det finns ett samband mellan psykisk störning och narkotikamissbruk. Resultatet visar även skillnader mellan pojkar och flickor. Pojkar har oftare utagerande personlighetsstörningar och flickor i större utsträckning depressionsproblem. Två behandlingsformer (Minnesotamodellen och Multidimentionell familjeterapi) visade att ungefär hälften av ungdomarna var drogfria ett år efter behandlingen, men att amfetaminmissbrukare och ungdomar med psykisk sjukdom ofta inte lyckades med behandlingen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Golovanova, Anastasia
supervisor
organization
alternative title
Behandlingsmetoder och behandlingsresultat.En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
ungdomar, missbruk, narkotika, psykiska störningar, samband, behandlingsmetoder, behandlingsresultat
language
Swedish
id
2527927
date added to LUP
2012-05-04 14:25:32
date last changed
2015-12-14 13:21:20
@misc{2527927,
  abstract     = {{Missbruk av tobak, alkohol och andra droger har ökat bland ungdomar. Undersökningar visar en fördubbling av narkotikamissbruk bland ungdomar under början av 1990-talet. Syftet med litteraturstudien har varit att ta reda på vilken drog som är vanligast bland unga missbrukare, att undersöka om det finns något samband mellan psykisk störning och narkotikamissbruk samt undersöka  hur väl de vanligaste behandlingsmetoderna fungerar. I denna litteraturstudie har tio artiklar granskats. Resultatet visar att den vanligaste drogen är cannabis och att det finns ett samband mellan psykisk störning och narkotikamissbruk. Resultatet visar även skillnader mellan pojkar och flickor. Pojkar har oftare utagerande personlighetsstörningar och flickor i större utsträckning depressionsproblem. Två behandlingsformer (Minnesotamodellen och Multidimentionell familjeterapi) visade att ungefär hälften av ungdomarna var drogfria ett år efter behandlingen, men att amfetaminmissbrukare och ungdomar med psykisk sjukdom ofta inte lyckades med behandlingen.}},
  author       = {{Golovanova, Anastasia}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Narkotikamissbruk och psykiska störningar bland ungdomar}},
  year         = {{2003}},
}