Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Föräldradelaktighet på neonatalavdelning

Bäckbro, Emma and Landvqist, Annelie (2003)
Department of Health Sciences
Abstract
Vanligtvis vistas barnet på en neonatalavdelning i en tekniskt avancerad miljö under lång tid. Detta innebär att det prematura barnet separeras från sina föräldrar och därmed hindras anknytningsprocessen mellan dem och barnet. Anknytning är en förutsättning för barnets utveckling och främjas genom föräldramedverkan. Syftet med studien var att beskriva sjuksköterskans upplevelser av faktorer som påverkar föräldrars möjlighet till delaktighet i omhändertagandet av sitt barn på neonatalavdelningen. Metoden som användes var den kvalitativa med tematiserade intervjuer. Resultatet visade att föräldrarnas möjlighet till delaktighet i vården av sitt barn påverkas av faktorer såsom föräldrarnas förutsättningar, sjuksköterskans förutsättningar och... (More)
Vanligtvis vistas barnet på en neonatalavdelning i en tekniskt avancerad miljö under lång tid. Detta innebär att det prematura barnet separeras från sina föräldrar och därmed hindras anknytningsprocessen mellan dem och barnet. Anknytning är en förutsättning för barnets utveckling och främjas genom föräldramedverkan. Syftet med studien var att beskriva sjuksköterskans upplevelser av faktorer som påverkar föräldrars möjlighet till delaktighet i omhändertagandet av sitt barn på neonatalavdelningen. Metoden som användes var den kvalitativa med tematiserade intervjuer. Resultatet visade att föräldrarnas möjlighet till delaktighet i vården av sitt barn påverkas av faktorer såsom föräldrarnas förutsättningar, sjuksköterskans förutsättningar och förhållningssätt, utbildning och handledning av föräldrarna samt sjuksköterskans fortbildning. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Bäckbro, Emma and Landvqist, Annelie
supervisor
organization
alternative title
En kvalitativ studie av sjuksköterskors upplevelser.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
föräldrar, prematurt barn, sjuksköterska, stöd, utbildning, föräldramedverkan
language
Swedish
id
2527931
date added to LUP
2012-05-04 14:25:32
date last changed
2015-12-14 13:21:20
@misc{2527931,
  abstract     = {{Vanligtvis vistas barnet på en neonatalavdelning i en tekniskt avancerad miljö under lång tid. Detta innebär att det prematura barnet separeras från sina föräldrar och därmed hindras anknytningsprocessen mellan dem och barnet. Anknytning är en förutsättning för barnets utveckling och främjas genom föräldramedverkan. Syftet med studien var att beskriva sjuksköterskans upplevelser av faktorer som påverkar föräldrars möjlighet till delaktighet i omhändertagandet av sitt barn på neonatalavdelningen. Metoden som användes var den kvalitativa med tematiserade intervjuer. Resultatet visade att föräldrarnas möjlighet till delaktighet i vården av sitt barn påverkas av faktorer såsom föräldrarnas förutsättningar, sjuksköterskans förutsättningar och förhållningssätt, utbildning och handledning av föräldrarna samt sjuksköterskans fortbildning.}},
  author       = {{Bäckbro, Emma and Landvqist, Annelie}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Föräldradelaktighet på neonatalavdelning}},
  year         = {{2003}},
}