Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Omvårdnadsproblem vid jordbävningskatastrofer

Bohlin, Jesper and Olsson, Maria (2003)
Department of Health Sciences
Abstract
Syfte: Syftet med denna litteraturstudie är att belysa de mest frekvent förekommande skador och omvårdnadsproblem som uppstått vid de stora jordbävningarna i Turkiet -99, Armenien -88 och Taiwan –99.Metod: Litteraturstudie där tio artiklar, som studerar de tre olika jordbävningarna Armenien –88, Turkiet –99 och Taiwan -99, har sammanställts.Resultat: De omvårdnadsproblem som uppträder kommer av att patienter klämts under rasmassor eller mist sina familjemedlemmar och hem. De vanligaste skadetyperna utgörs av crush syndrome, thoraxskador och akut njursvikt. Utöver den patientnära omvårdnaden ställs även sjuksköterskan inför organisatoriska frågor, avseende fungerande hygien, upprättande av tillfälliga sjukvårdslokaler och som ledare av... (More)
Syfte: Syftet med denna litteraturstudie är att belysa de mest frekvent förekommande skador och omvårdnadsproblem som uppstått vid de stora jordbävningarna i Turkiet -99, Armenien -88 och Taiwan –99.Metod: Litteraturstudie där tio artiklar, som studerar de tre olika jordbävningarna Armenien –88, Turkiet –99 och Taiwan -99, har sammanställts.Resultat: De omvårdnadsproblem som uppträder kommer av att patienter klämts under rasmassor eller mist sina familjemedlemmar och hem. De vanligaste skadetyperna utgörs av crush syndrome, thoraxskador och akut njursvikt. Utöver den patientnära omvårdnaden ställs även sjuksköterskan inför organisatoriska frågor, avseende fungerande hygien, upprättande av tillfälliga sjukvårdslokaler och som ledare av omvårdnadsarbetet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Bohlin, Jesper and Olsson, Maria
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
jordbävning, katastrofmedicin, räddningsarbete, omvårdnad
language
Swedish
id
2527941
date added to LUP
2012-05-04 14:25:32
date last changed
2015-12-14 13:21:20
@misc{2527941,
  abstract     = {{Syfte: Syftet med denna litteraturstudie är att belysa de mest frekvent förekommande skador och omvårdnadsproblem som uppstått vid de stora jordbävningarna i Turkiet -99, Armenien -88 och Taiwan –99.Metod: Litteraturstudie där tio artiklar, som studerar de tre olika jordbävningarna Armenien –88, Turkiet –99 och Taiwan -99, har sammanställts.Resultat: De omvårdnadsproblem som uppträder kommer av att patienter klämts under rasmassor eller mist sina familjemedlemmar och hem. De vanligaste skadetyperna utgörs av crush syndrome, thoraxskador och akut njursvikt. Utöver den patientnära omvårdnaden ställs även sjuksköterskan inför organisatoriska frågor, avseende fungerande hygien, upprättande av tillfälliga sjukvårdslokaler och som ledare av omvårdnadsarbetet.}},
  author       = {{Bohlin, Jesper and Olsson, Maria}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Omvårdnadsproblem vid jordbävningskatastrofer}},
  year         = {{2003}},
}