Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Riskfaktorer för utbrändhet bland personal inom somatisk hälso- och sjukvård

Lindkvist, Inger (2003)
Department of Health Sciences
Abstract
Utbrändhet är ett tillstånd som ökat markant bland hälso- och sjukvårdspersonal. Syftet med denna studie var att undersöka vilka riskfaktorer för utbrändhet som identifierats samt vilka åtgärder som föreslagits kunna minska förekomsten av utbrändhet. Åtta studier har analyserats, samtliga publicerade mellan åren 1997-2002. De identifierade riskfaktorerna var mestadels relaterade till arbetsplatsen medan vissa författare såg samband med personens personlighet och copingförmåga. Föreslagna åtgärder som framkom var stöd i form av samtal, träning i problemlösning, ökad feedback, stresshantering samt vägledning för att öka den inre styrkan. Resultatet visar att utbrändhet är ett komplext tillstånd där såväl personliga som arbetsrelaterade... (More)
Utbrändhet är ett tillstånd som ökat markant bland hälso- och sjukvårdspersonal. Syftet med denna studie var att undersöka vilka riskfaktorer för utbrändhet som identifierats samt vilka åtgärder som föreslagits kunna minska förekomsten av utbrändhet. Åtta studier har analyserats, samtliga publicerade mellan åren 1997-2002. De identifierade riskfaktorerna var mestadels relaterade till arbetsplatsen medan vissa författare såg samband med personens personlighet och copingförmåga. Föreslagna åtgärder som framkom var stöd i form av samtal, träning i problemlösning, ökad feedback, stresshantering samt vägledning för att öka den inre styrkan. Resultatet visar att utbrändhet är ett komplext tillstånd där såväl personliga som arbetsrelaterade faktorer spelar in. Medel för att påverka dessa finns och bör utnyttjas. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Lindkvist, Inger
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
hälsopersonal, riskfaktorer, utbrändhet
language
Swedish
id
2527980
date added to LUP
2012-05-04 14:25:32
date last changed
2015-12-14 13:21:20
@misc{2527980,
  abstract     = {{Utbrändhet är ett tillstånd som ökat markant bland hälso- och sjukvårdspersonal. Syftet med denna studie var att undersöka vilka riskfaktorer för utbrändhet som identifierats samt vilka åtgärder som föreslagits kunna minska förekomsten av utbrändhet. Åtta studier har analyserats, samtliga publicerade mellan åren 1997-2002. De identifierade riskfaktorerna var mestadels relaterade till arbetsplatsen medan vissa författare såg samband med personens personlighet och copingförmåga. Föreslagna åtgärder som framkom var stöd i form av samtal, träning i problemlösning, ökad feedback, stresshantering samt vägledning för att öka den inre styrkan. Resultatet visar att utbrändhet är ett komplext tillstånd där såväl personliga som arbetsrelaterade faktorer spelar in. Medel för att påverka dessa finns och bör utnyttjas.}},
  author       = {{Lindkvist, Inger}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Riskfaktorer för utbrändhet bland personal inom somatisk hälso- och sjukvård}},
  year         = {{2003}},
}