Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kvinnors uppfattning om mammografiscreening

Assarsson, Ann-Charlotte and Svensson, Helena (2003)
Department of Health Sciences
Abstract
Mammografiscreening är en hälsoundersökning som syftar till att finna bröstcancer hos till synes friska kvinnor. Syftet med studien var att undersöka hur kvinnor uppfattar mammografiscreening och vilka faktorer som påverkar kvinnor till deltagande respektive icke-deltagande. Litteraturstudien byggde på en integrerad analys av tio vetenskapliga artiklar som ur olika perspektiv studerat dessa problem. Resultatet visade på sju olika kategorier som var av betydelse för deltagandet, social bakgrund, hälsouppfattning, tidigare erfarenhet, information, smärta och obehag, omhändertagande på mammografiavdelning samt praktiska faktorer. Det framkom att vissa faktorer var viktigare än andra för deltagandet, nämligen informationen inför screeningen,... (More)
Mammografiscreening är en hälsoundersökning som syftar till att finna bröstcancer hos till synes friska kvinnor. Syftet med studien var att undersöka hur kvinnor uppfattar mammografiscreening och vilka faktorer som påverkar kvinnor till deltagande respektive icke-deltagande. Litteraturstudien byggde på en integrerad analys av tio vetenskapliga artiklar som ur olika perspektiv studerat dessa problem. Resultatet visade på sju olika kategorier som var av betydelse för deltagandet, social bakgrund, hälsouppfattning, tidigare erfarenhet, information, smärta och obehag, omhändertagande på mammografiavdelning samt praktiska faktorer. Det framkom att vissa faktorer var viktigare än andra för deltagandet, nämligen informationen inför screeningen, kvinnans hälsouppfattning samt bemötande på mammografiavdelningen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Assarsson, Ann-Charlotte and Svensson, Helena
supervisor
organization
alternative title
Faktorer som påverkar kvinnors deltagande respektive icke deltagande.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
mammografiscreening, deltagande, attityder, hälsouppfattningar
language
Swedish
id
2528028
date added to LUP
2012-05-04 14:25:32
date last changed
2015-12-14 13:21:20
@misc{2528028,
  abstract     = {{Mammografiscreening är en hälsoundersökning som syftar till att finna bröstcancer hos till synes friska kvinnor. Syftet med studien var att undersöka hur kvinnor uppfattar mammografiscreening och vilka faktorer som påverkar kvinnor till deltagande respektive icke-deltagande. Litteraturstudien byggde på en integrerad analys av tio vetenskapliga artiklar som ur olika perspektiv studerat dessa problem. Resultatet visade på sju olika kategorier som var av betydelse för deltagandet, social bakgrund, hälsouppfattning, tidigare erfarenhet, information, smärta och obehag, omhändertagande på mammografiavdelning samt praktiska faktorer. Det framkom att vissa faktorer var viktigare än andra för deltagandet, nämligen informationen inför screeningen, kvinnans hälsouppfattning samt bemötande på mammografiavdelningen.}},
  author       = {{Assarsson, Ann-Charlotte and Svensson, Helena}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kvinnors uppfattning om mammografiscreening}},
  year         = {{2003}},
}