Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Våld eller hot om våld mot sjuksköterskor på arbetsplatsen

Berg, Johanna and Prytz, Sara (2003)
Department of Health Sciences
Abstract
Sjuksköterskor är den yrkesgrupp inom vårdyrket som oftast utsätts för våld eller hot om våld från patienter. Syftet med denna litteraturstudie var att belysa förekomsten av våld eller hot om våld mot sjuksköterskor på deras arbetsplats. Tretton artiklar granskades efter fyra specifika frågeställningar. Resultatet visade att sjuksköterskor inom psykiatrisk vård, akutsjukvård och äldrevård var speciellt utsatta för våld eller hot om våld från patienter. Situationer som relaterades till våld var när sjuksköterskan inledde fysisk kontakt med patienten i samband med omvårdnadsåtgärder. Exempel kunde vara vid på- och avklädning, badning eller insättning av perifer venkateter. Sjuksköterskan påverkades negativt av våld från patienter och kunde... (More)
Sjuksköterskor är den yrkesgrupp inom vårdyrket som oftast utsätts för våld eller hot om våld från patienter. Syftet med denna litteraturstudie var att belysa förekomsten av våld eller hot om våld mot sjuksköterskor på deras arbetsplats. Tretton artiklar granskades efter fyra specifika frågeställningar. Resultatet visade att sjuksköterskor inom psykiatrisk vård, akutsjukvård och äldrevård var speciellt utsatta för våld eller hot om våld från patienter. Situationer som relaterades till våld var när sjuksköterskan inledde fysisk kontakt med patienten i samband med omvårdnadsåtgärder. Exempel kunde vara vid på- och avklädning, badning eller insättning av perifer venkateter. Sjuksköterskan påverkades negativt av våld från patienter och kunde utveckla depression, sömnlöshet, sorg, skam och rädsla för sitt arbete. Våldet kunde yttra sig som sparkar, hårdragning, nypningar, knytnävslag, spottningar och stryptag. Metoder att förebygga våldet var säkerhetsglas, kameror, utgångs- och entrékontroller, säkerhetspersonal, polisinsatser och utbildning i våldshantering. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Berg, Johanna and Prytz, Sara
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
våld, hot, sjuksköterskor, omvårdnad, förebygga, påverkan
language
Swedish
id
2528082
date added to LUP
2012-05-04 14:25:32
date last changed
2015-12-14 13:21:20
@misc{2528082,
  abstract     = {{Sjuksköterskor är den yrkesgrupp inom vårdyrket som oftast utsätts för våld eller hot om våld från patienter. Syftet med denna litteraturstudie var att belysa förekomsten av våld eller hot om våld mot sjuksköterskor på deras arbetsplats. Tretton artiklar granskades efter fyra specifika frågeställningar. Resultatet visade att sjuksköterskor inom psykiatrisk vård, akutsjukvård och äldrevård var speciellt utsatta för våld eller hot om våld från patienter. Situationer som relaterades till våld var när sjuksköterskan inledde fysisk kontakt med patienten i samband med omvårdnadsåtgärder. Exempel kunde vara vid på- och avklädning, badning eller insättning av perifer venkateter. Sjuksköterskan påverkades negativt av våld från patienter och kunde utveckla depression, sömnlöshet, sorg, skam och rädsla för sitt arbete. Våldet kunde yttra sig som sparkar, hårdragning, nypningar, knytnävslag, spottningar och stryptag. Metoder att förebygga våldet var säkerhetsglas, kameror, utgångs- och entrékontroller, säkerhetspersonal, polisinsatser och utbildning i våldshantering.}},
  author       = {{Berg, Johanna and Prytz, Sara}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Våld eller hot om våld mot sjuksköterskor på arbetsplatsen}},
  year         = {{2003}},
}