Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sjuksköterskans omvårdnad granskad ur ett genusperspektiv

Sjöqvist, Ann-Sofi and Hansson, Mikael (2003)
Department of Health Sciences
Abstract
Att vårda sjuka har sedan 1800-talet ansetts vara en kvinnlig syssla men sjuksköterskeyrket representeras idag av båda könen. Den manliga sjuksköterskan har sedan årtionden varit i minoritet vilket kan ha konserverat rådande kulturella och sociala mönster inom vården. När sjuksköterska och patient möts i en relation skapas förhållningssätt utifrån den kultur som råder. Syftet med studien var att undersöka om sjuksköterskans kön påverkar patientens uppfattning av omvårdnaden. Metoden var en litteraturstudie där nio vetenskapliga artiklar analyserades och integrerades. I resultatet framkom att flertalet av patienterna generellt inte uppvisar önskemål om specifikt kön men vid ökad grad av intimitet ökar önskan hos patienterna att möta en... (More)
Att vårda sjuka har sedan 1800-talet ansetts vara en kvinnlig syssla men sjuksköterskeyrket representeras idag av båda könen. Den manliga sjuksköterskan har sedan årtionden varit i minoritet vilket kan ha konserverat rådande kulturella och sociala mönster inom vården. När sjuksköterska och patient möts i en relation skapas förhållningssätt utifrån den kultur som råder. Syftet med studien var att undersöka om sjuksköterskans kön påverkar patientens uppfattning av omvårdnaden. Metoden var en litteraturstudie där nio vetenskapliga artiklar analyserades och integrerades. I resultatet framkom att flertalet av patienterna generellt inte uppvisar önskemål om specifikt kön men vid ökad grad av intimitet ökar önskan hos patienterna att möta en sjuksköterska av samma kön. Dock är resultatet inte lika klart för manliga som för kvinnliga patienter. Vidare framkom att genus, sexualitet och civilstånd, ålder samt tidigare vårderfarenhet påverkar patientens uppfattning om sjuksköterskans kön. Omvårdnad bör bedrivas med insikt och kunskap om att ett genusperspektiv existerar hos både patienter och sjuksköterskor. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Sjöqvist, Ann-Sofi and Hansson, Mikael
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Genus, sjuksköterska, patient, intimitet, omvårdnad
language
Swedish
id
2528092
date added to LUP
2012-05-04 14:25:32
date last changed
2015-12-14 13:21:20
@misc{2528092,
  abstract     = {{Att vårda sjuka har sedan 1800-talet ansetts vara en kvinnlig syssla men sjuksköterskeyrket representeras idag av båda könen. Den manliga sjuksköterskan har sedan årtionden varit i minoritet vilket kan ha konserverat rådande kulturella och sociala mönster inom vården. När sjuksköterska och patient möts i en relation skapas förhållningssätt utifrån den kultur som råder. Syftet med studien var att undersöka om sjuksköterskans kön påverkar patientens uppfattning av omvårdnaden. Metoden var en litteraturstudie där nio vetenskapliga artiklar analyserades och integrerades. I resultatet framkom att flertalet av patienterna generellt inte uppvisar önskemål om specifikt kön men vid ökad grad av intimitet ökar önskan hos patienterna att möta en sjuksköterska av samma kön. Dock är resultatet inte lika klart för manliga som för kvinnliga patienter. Vidare framkom att genus, sexualitet och civilstånd, ålder samt tidigare vårderfarenhet påverkar patientens uppfattning om sjuksköterskans kön. Omvårdnad bör bedrivas med insikt och kunskap om att ett genusperspektiv existerar hos både patienter och sjuksköterskor.}},
  author       = {{Sjöqvist, Ann-Sofi and Hansson, Mikael}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sjuksköterskans omvårdnad granskad ur ett genusperspektiv}},
  year         = {{2003}},
}