Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Omvårdnadsmetoder hos det prematura barnet

Carlie, Caroline and Nilsson, Marie (2003)
Department of Health Sciences
Abstract
Ett vanligt förekommande problem med prematura barn var att de kunde få mentala skador därför var det av vikt att se hur omvårdnadsmetoder påverkar prematura barn. Vård av för tidigt födda barn är under ständig utveckling och framsteg har gjorts inom området, ett exempel är omvårdnadsprogrammet NIDCAP, Newborn Individualized Developmental Care and Assessment Program. En annan välbeprövad omvårdnadshandling är kängurumetoden som var av betydelse för barnet och dess ömhetsbehov och ingår som ett delmoment i NIDCAP. Syftet med denna litteraturstudie var att belysa betydelsen av omvårdnad med eller utan stöd av NIDCAP och kängurumetoden inom neonatalvård samt dess betydelse för det prematura barnets utveckling. Litteraturstudien innefattade en... (More)
Ett vanligt förekommande problem med prematura barn var att de kunde få mentala skador därför var det av vikt att se hur omvårdnadsmetoder påverkar prematura barn. Vård av för tidigt födda barn är under ständig utveckling och framsteg har gjorts inom området, ett exempel är omvårdnadsprogrammet NIDCAP, Newborn Individualized Developmental Care and Assessment Program. En annan välbeprövad omvårdnadshandling är kängurumetoden som var av betydelse för barnet och dess ömhetsbehov och ingår som ett delmoment i NIDCAP. Syftet med denna litteraturstudie var att belysa betydelsen av omvårdnad med eller utan stöd av NIDCAP och kängurumetoden inom neonatalvård samt dess betydelse för det prematura barnets utveckling. Litteraturstudien innefattade en analys av tio vetenskapliga artiklar från år 1996 – 2003 som granskades, bearbetades och låg till grund för denna studiens resultat. Sammanställningen av det granskade materialet redovisades i en integrerad analys. Resultatet visade på att NIDCAP och kängurumetoden hade en positiv betydelse för både barn, föräldrar och sjukvårdspersonal, vilket gynnar vården både nu och i framtiden. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Carlie, Caroline and Nilsson, Marie
supervisor
organization
alternative title
NIDCAP och kängurumetodens betydelse vid vård av prematura barn
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
prematura barn, omvårdnad, NIDCAP, kängurumetoden, föräldrar, vårdpersonal
language
Swedish
id
2528102
date added to LUP
2012-05-04 14:25:32
date last changed
2015-12-14 13:21:20
@misc{2528102,
  abstract     = {{Ett vanligt förekommande problem med prematura barn var att de kunde få mentala skador därför var det av vikt att se hur omvårdnadsmetoder påverkar prematura barn. Vård av för tidigt födda barn är under ständig utveckling och framsteg har gjorts inom området, ett exempel är omvårdnadsprogrammet NIDCAP, Newborn Individualized Developmental Care and Assessment Program. En annan välbeprövad omvårdnadshandling är kängurumetoden som var av betydelse för barnet och dess ömhetsbehov och ingår som ett delmoment i NIDCAP. Syftet med denna litteraturstudie var att belysa betydelsen av omvårdnad med eller utan stöd av NIDCAP och kängurumetoden inom neonatalvård samt dess betydelse för det prematura barnets utveckling. Litteraturstudien innefattade en analys av tio vetenskapliga artiklar från år 1996 – 2003 som granskades, bearbetades och låg till grund för denna studiens resultat. Sammanställningen av det granskade materialet redovisades i en integrerad analys. Resultatet visade på att NIDCAP och kängurumetoden hade en positiv betydelse för både barn, föräldrar och sjukvårdspersonal, vilket gynnar vården både nu och i framtiden.}},
  author       = {{Carlie, Caroline and Nilsson, Marie}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Omvårdnadsmetoder hos det prematura barnet}},
  year         = {{2003}},
}