Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Effekter av utbildning för vårdare till dementa patienter

Hedelin, Sara and Hultén, Sanna (2003)
Department of Health Sciences
Abstract
Demens är idag en folksjukdom i Sverige. Antalet drabbade i landet är i dagsläget nästan 200 000 varav knappt en tredjedel vårdas i hemmet. Att vårda dementa är ett mycket krävande arbete därför är behovet av utbildning och stöd stort hos både vårdpersonal och anhörigvårdare. Syftet var att belysa effekter av utbildning för vårdare till dementa vårdtagare. Metoden utgjordes av en litteraturstudie grundad på åtta vetenskapliga artiklar, som sammanställdes i en integrerad analys. Resultatet visade att utbildning fick vårdpersonalen på boenden för dementa att se patienten som en unik individ. Effekter på anhörigvårdare efter utbildning erhölls i form av minskad psykisk belastning, ökat självförtroende och minskad nedstämdhet. Även effekter... (More)
Demens är idag en folksjukdom i Sverige. Antalet drabbade i landet är i dagsläget nästan 200 000 varav knappt en tredjedel vårdas i hemmet. Att vårda dementa är ett mycket krävande arbete därför är behovet av utbildning och stöd stort hos både vårdpersonal och anhörigvårdare. Syftet var att belysa effekter av utbildning för vårdare till dementa vårdtagare. Metoden utgjordes av en litteraturstudie grundad på åtta vetenskapliga artiklar, som sammanställdes i en integrerad analys. Resultatet visade att utbildning fick vårdpersonalen på boenden för dementa att se patienten som en unik individ. Effekter på anhörigvårdare efter utbildning erhölls i form av minskad psykisk belastning, ökat självförtroende och minskad nedstämdhet. Även effekter som ökad kommunikation mellan vårdgivare och vårdtagare samt effekter på vårdtagaren beteendeproblem iakttogs. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Hedelin, Sara and Hultén, Sanna
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
demens,utbildning, sjuksköterska, vårdgivare, anhörigvårdgivare
language
Swedish
id
2528107
date added to LUP
2012-05-04 14:25:32
date last changed
2015-12-14 13:21:20
@misc{2528107,
  abstract     = {{Demens är idag en folksjukdom i Sverige. Antalet drabbade i landet är i dagsläget nästan 200 000 varav knappt en tredjedel vårdas i hemmet. Att vårda dementa är ett mycket krävande arbete därför är behovet av utbildning och stöd stort hos både vårdpersonal och anhörigvårdare. Syftet  var att belysa effekter av utbildning för vårdare till dementa vårdtagare. Metoden utgjordes av en litteraturstudie grundad på åtta vetenskapliga artiklar, som sammanställdes i en integrerad analys. Resultatet visade att utbildning fick vårdpersonalen på boenden för dementa att se patienten som en unik individ. Effekter på anhörigvårdare efter utbildning erhölls i form av minskad psykisk belastning, ökat självförtroende och minskad nedstämdhet. Även effekter som ökad kommunikation mellan vårdgivare och vårdtagare samt effekter på vårdtagaren beteendeproblem iakttogs.}},
  author       = {{Hedelin, Sara and Hultén, Sanna}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Effekter av utbildning för vårdare till dementa patienter}},
  year         = {{2003}},
}