Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Föräldrars upplevelser av att leva med barn med astma

Andersson, Åsa and Aulin, Eva-Lotta (2003)
Department of Health Sciences
Abstract
Syftet med denna litteraturstudie är att identifiera föräldrars behov av stöd och information från sjukvården utifrån deras upplevelser av att hur det är att leva med ett barn som har astma samt att belysa sjuksköterskans stödjande och informativa roll till dessa föräldrar. Åtta kvalitativa vetenskapliga artiklar granskades. Resultatet visade att föräldrarna ofta var osäkra på hur de skulle klara av att häva ett astmaanfall hos sitt barn på grund av otillräckliga kunskaper om astma. Det var viktigt för föräldrarna att ha kontroll över astmahanteringen. De uttryckte ett stort behov av att få mer information om sjukdomen astma och om dess behandling och läkemedel av sjukvårdspersonal, speciellt i början av sjukdomen. Föräldrarna hade även... (More)
Syftet med denna litteraturstudie är att identifiera föräldrars behov av stöd och information från sjukvården utifrån deras upplevelser av att hur det är att leva med ett barn som har astma samt att belysa sjuksköterskans stödjande och informativa roll till dessa föräldrar. Åtta kvalitativa vetenskapliga artiklar granskades. Resultatet visade att föräldrarna ofta var osäkra på hur de skulle klara av att häva ett astmaanfall hos sitt barn på grund av otillräckliga kunskaper om astma. Det var viktigt för föräldrarna att ha kontroll över astmahanteringen. De uttryckte ett stort behov av att få mer information om sjukdomen astma och om dess behandling och läkemedel av sjukvårdspersonal, speciellt i början av sjukdomen. Föräldrarna hade även behov av att få psykologiskt och praktiskt stöd av sjukvårdspersonal och en visshet om att sjukvårdspersonal förstod vad det innebar för föräldrarna att leva med ett barn som har astma. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Andersson, Åsa and Aulin, Eva-Lotta
supervisor
organization
alternative title
Föräldrars behov av stöd och information från sjukvården.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
astma, föräldrar, upplevelser, information, stöd, kunskap, astmahantering, sjuksköterska
language
Swedish
id
2528163
date added to LUP
2012-05-04 14:25:32
date last changed
2015-12-14 13:21:20
@misc{2528163,
  abstract     = {{Syftet med denna litteraturstudie är att identifiera föräldrars behov av stöd och information från sjukvården utifrån deras upplevelser av att hur det är att leva med ett barn som har astma samt att belysa sjuksköterskans stödjande och informativa roll till dessa föräldrar. Åtta kvalitativa vetenskapliga artiklar granskades. Resultatet visade att föräldrarna ofta var osäkra på hur de skulle klara av att häva ett astmaanfall hos sitt barn på grund av otillräckliga kunskaper om astma. Det var viktigt för föräldrarna att ha kontroll över astmahanteringen. De uttryckte ett stort behov av att få mer information om sjukdomen astma och om dess behandling och läkemedel av sjukvårdspersonal, speciellt i början av sjukdomen. Föräldrarna hade även behov av att få psykologiskt och praktiskt stöd av sjukvårdspersonal och en visshet om att sjukvårdspersonal förstod vad det innebar för föräldrarna att leva med ett barn som har astma.}},
  author       = {{Andersson, Åsa and Aulin, Eva-Lotta}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Föräldrars upplevelser av att leva med barn med astma}},
  year         = {{2003}},
}