Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Intraoperativa komplikationer vid operation av total höftledsplastik fixerad med bencement

Petrelius, Marie (2003)
Department of Health Sciences
Abstract
Att operera och byta ut en höftled är inte alltid komplikationsfritt. Det finns olika metoder för att fixera en ny höftled (med eller utan cement). Syftet med litteraturstudien var att beskriva intraoperativa komplikationer och dessas orsaker vid operation av höftledsplastik fixerad med bencement och vilka preventiva metoder som rekommenderades. Vetenskapliga artiklar söktes i Medline/Pub Med. Resultatet visade att hypotension och sänkt saturation var de intraoperativa komplikationer som sågs i samband med cementering av femur och insättning av femurkomponent samt vid uttagning av protes vid revisionsplastik. Komplikationerna berodde på tromboembolier i olika stadier och uppbyggnad. För att förebygga intraoperativa komplikationer var... (More)
Att operera och byta ut en höftled är inte alltid komplikationsfritt. Det finns olika metoder för att fixera en ny höftled (med eller utan cement). Syftet med litteraturstudien var att beskriva intraoperativa komplikationer och dessas orsaker vid operation av höftledsplastik fixerad med bencement och vilka preventiva metoder som rekommenderades. Vetenskapliga artiklar söktes i Medline/Pub Med. Resultatet visade att hypotension och sänkt saturation var de intraoperativa komplikationer som sågs i samband med cementering av femur och insättning av femurkomponent samt vid uttagning av protes vid revisionsplastik. Komplikationerna berodde på tromboembolier i olika stadier och uppbyggnad. För att förebygga intraoperativa komplikationer var alternativen att ge injektion heparin perioperativt, utesluta bencement eller använda vacuumtekniken med plugg och om tillgängligt provsvar finns värdera preoperativa värden av hormonerna ANP och BNP samt understödja patientens cirkulation med lågdos infusion epinefrin. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Petrelius, Marie
supervisor
organization
alternative title
Orsaker och prevention
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
total höftledsplastik, bencement, intraoperativa komplikationer, prevention
language
Swedish
id
2528168
date added to LUP
2012-05-04 14:25:32
date last changed
2015-12-14 13:21:20
@misc{2528168,
  abstract     = {{Att operera och byta ut en höftled är inte alltid komplikationsfritt. Det finns olika metoder för att fixera en ny höftled (med eller utan cement). Syftet med litteraturstudien var att beskriva intraoperativa komplikationer och dessas orsaker vid operation av höftledsplastik fixerad med bencement och vilka preventiva metoder som rekommenderades. Vetenskapliga artiklar söktes i Medline/Pub Med. Resultatet visade att hypotension och sänkt saturation var de intraoperativa komplikationer som sågs i samband med cementering av femur och insättning av femurkomponent samt vid uttagning av protes vid revisionsplastik. Komplikationerna berodde på tromboembolier i olika stadier och uppbyggnad. För att förebygga intraoperativa komplikationer var alternativen att ge injektion heparin perioperativt, utesluta bencement eller använda vacuumtekniken med plugg och om tillgängligt provsvar finns värdera preoperativa värden av hormonerna ANP och BNP samt understödja patientens cirkulation med lågdos infusion epinefrin.}},
  author       = {{Petrelius, Marie}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Intraoperativa komplikationer vid operation av total höftledsplastik fixerad med bencement}},
  year         = {{2003}},
}