Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sjuksköterskans roll vid omvårdnad av hiv-/aids-smittade patienter

Lidhard, Frida and Widell, Charlotte (2003)
Department of Health Sciences
Abstract
Spridningen av HIV har på senare år varit epidemisk och år 2002 beräknades över 42 miljoner människor vara smittade världen över. HIV är ett virus som smittar via kroppsvätskor och sjukvårdspersonal är en utsatt grupp då de arbetar med patienter bärandes på smittan. Syftet med denna litteraturstudie var att i huvudsak belysa sjuksköterskans men även annan vårdpersonals roll vid omvårdnad av HIV-/AIDS-smittade. Resultatet baserades på elva vetenskapliga artiklar vilka belyste risker med kunskapsbrist bland sjuksköterskor och rädslan att vårda HIV-/AIDS-smittade patienter samt hur det i sin tur kunde leda till särbehandling och försämrad vård. Resultatet tyder på att det behövs mer utbildning och större erfarenhet för att överbygga dessa... (More)
Spridningen av HIV har på senare år varit epidemisk och år 2002 beräknades över 42 miljoner människor vara smittade världen över. HIV är ett virus som smittar via kroppsvätskor och sjukvårdspersonal är en utsatt grupp då de arbetar med patienter bärandes på smittan. Syftet med denna litteraturstudie var att i huvudsak belysa sjuksköterskans men även annan vårdpersonals roll vid omvårdnad av HIV-/AIDS-smittade. Resultatet baserades på elva vetenskapliga artiklar vilka belyste risker med kunskapsbrist bland sjuksköterskor och rädslan att vårda HIV-/AIDS-smittade patienter samt hur det i sin tur kunde leda till särbehandling och försämrad vård. Resultatet tyder på att det behövs mer utbildning och större erfarenhet för att överbygga dessa problem. Media har haft och kommer enligt artiklarna även fortsättningsvis att inneha en viktig roll vid spridning av kunskap. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Lidhard, Frida and Widell, Charlotte
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
AIDS, HIV, omvårdnad, sjuksköterska
language
Swedish
id
2528190
date added to LUP
2012-05-04 14:25:32
date last changed
2015-12-14 13:21:20
@misc{2528190,
  abstract     = {{Spridningen av HIV har på senare år varit epidemisk och år 2002 beräknades över 42 miljoner människor vara smittade världen över. HIV är ett virus som smittar via kroppsvätskor och sjukvårdspersonal är en utsatt grupp då de arbetar med patienter bärandes på smittan. Syftet med denna litteraturstudie var att i huvudsak belysa sjuksköterskans men även annan vårdpersonals roll vid omvårdnad av HIV-/AIDS-smittade. Resultatet baserades på elva vetenskapliga artiklar vilka belyste risker med kunskapsbrist bland sjuksköterskor och rädslan att vårda HIV-/AIDS-smittade patienter samt hur det i sin tur kunde leda till särbehandling och försämrad vård. Resultatet tyder på att det behövs mer  utbildning och större erfarenhet för att överbygga dessa problem. Media har haft och kommer enligt artiklarna även fortsättningsvis att inneha en viktig roll vid spridning av kunskap.}},
  author       = {{Lidhard, Frida and Widell, Charlotte}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sjuksköterskans roll vid omvårdnad av hiv-/aids-smittade patienter}},
  year         = {{2003}},
}