Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kvinnor och depression ur etniskt- och genusperspektiv

Murselji, Fatima (2003)
Department of Health Sciences
Abstract
Vid depressionssjukdomen är det mer sällan en enda faktor som bidrar till att sjukdomen bryter ut, utan det ofta är flera olika faktorer som samverkar. Depression är en folksjukdom där kvinnan i alla åldrar är överrepresenterad. Syftet med litteraturstudien var att med utgångspunkt från vetenskapliga artiklar belysa nya perspektiv kring kvinnor och depression, så att sjuksköterskan i möte med patienten kan utveckla en ökad lyhördhet. Resultatet visade att det fanns skillnader i depression hos kvinnor och män. Faktorer som samhällsstrukturer togs upp där kvinnan har mindre makt och inflytande i samhället medan mannen är privilegierad inom såväl den privata sfären som den offentliga. Genom att ha en helhetssyn som även ingriper köns och... (More)
Vid depressionssjukdomen är det mer sällan en enda faktor som bidrar till att sjukdomen bryter ut, utan det ofta är flera olika faktorer som samverkar. Depression är en folksjukdom där kvinnan i alla åldrar är överrepresenterad. Syftet med litteraturstudien var att med utgångspunkt från vetenskapliga artiklar belysa nya perspektiv kring kvinnor och depression, så att sjuksköterskan i möte med patienten kan utveckla en ökad lyhördhet. Resultatet visade att det fanns skillnader i depression hos kvinnor och män. Faktorer som samhällsstrukturer togs upp där kvinnan har mindre makt och inflytande i samhället medan mannen är privilegierad inom såväl den privata sfären som den offentliga. Genom att ha en helhetssyn som även ingriper köns och samhällsperspektiv och genom att integrera patienten i att vara aktivt delaktig i sin egen behandlingsprocess, skulle sjuksköterskan kunna tillgodose de individuella behoven hos den deprimerade kvinnan. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Murselji, Fatima
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
depression, genus, invandrare, sjukvård
language
Swedish
id
2528218
date added to LUP
2012-05-04 14:25:32
date last changed
2015-12-14 13:21:20
@misc{2528218,
  abstract     = {{Vid  depressionssjukdomen är det mer sällan en enda faktor som bidrar till att sjukdomen bryter ut, utan det ofta är flera olika faktorer som samverkar. Depression är en folksjukdom där kvinnan i alla åldrar är överrepresenterad. Syftet med litteraturstudien var att med utgångspunkt från vetenskapliga artiklar belysa nya perspektiv kring kvinnor och depression, så att sjuksköterskan i möte med patienten kan utveckla en ökad lyhördhet. Resultatet visade att  det fanns skillnader i depression hos kvinnor och män. Faktorer som samhällsstrukturer togs upp där kvinnan har mindre makt och inflytande i samhället medan mannen är privilegierad inom såväl den privata sfären som den offentliga. Genom att ha en helhetssyn som även ingriper köns och samhällsperspektiv och genom att integrera patienten i att vara aktivt delaktig i sin egen  behandlingsprocess, skulle sjuksköterskan kunna tillgodose de individuella behoven hos den deprimerade kvinnan.}},
  author       = {{Murselji, Fatima}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kvinnor och depression ur etniskt- och genusperspektiv}},
  year         = {{2003}},
}