Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Upplevd vårdkvalitet, aktiviteter i dagligt liv samt känsla av sammanhang

Magnusson, Susanne (2003)
Department of Health Sciences
Abstract
Avancerad hemsjukvård är, i Sverige, en förhållandevis ny verksamhetsform. Studier som belyser patienters upplevelse av vårdkvalitet i denna vårdform är i stort sett obefintliga. Syftet med denna studie var att undersöka om känsla av sammanhang (KASAM) och vårdberoende (ADL) var associerat till upplevelse av vårdkvalitet (KUPP) hos vårdtagare inom kvalificerad vård i hemmet (KVH). Instrument som mätte KASAM, ADL och vårdkvalitet delades ut till 73 patienter inskrivna i KVH. Initialt medverkade 55 patienter till bedömning av ADL-status och en månad senare 32 patienter. KASAM besvarades av 49 patienter och 33 patienter besvarade KUPP. Det fanns inga samband mellan KASAM och KUPP-index och ADL-status vid inskrivning. Mätningen en månad senare... (More)
Avancerad hemsjukvård är, i Sverige, en förhållandevis ny verksamhetsform. Studier som belyser patienters upplevelse av vårdkvalitet i denna vårdform är i stort sett obefintliga. Syftet med denna studie var att undersöka om känsla av sammanhang (KASAM) och vårdberoende (ADL) var associerat till upplevelse av vårdkvalitet (KUPP) hos vårdtagare inom kvalificerad vård i hemmet (KVH). Instrument som mätte KASAM, ADL och vårdkvalitet delades ut till 73 patienter inskrivna i KVH. Initialt medverkade 55 patienter till bedömning av ADL-status och en månad senare 32 patienter. KASAM besvarades av 49 patienter och 33 patienter besvarade KUPP. Det fanns inga samband mellan KASAM och KUPP-index och ADL-status vid inskrivning. Mätningen en månad senare indikerade att med ett ökat vårdberoende (ADL) tycktes patientens upplevelse av att bli bemött som individ minska. Således tycks det som att när beroendet ökar övergår vårdarna från en subjektsyn till en objektsyn och handlingar kommer i fokus på bekostnad av relationen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Magnusson, Susanne
supervisor
organization
alternative title
Patienter inom palliativ avancerad hemsjukvård.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
känsla av sammanhang, aktiviteter i dagligt liv, vårdkvalitet, kvalificerad vård i hemmet
language
Swedish
id
2528249
date added to LUP
2012-05-04 14:25:32
date last changed
2015-12-14 13:21:21
@misc{2528249,
  abstract     = {{Avancerad hemsjukvård är, i Sverige, en förhållandevis ny verksamhetsform. Studier som belyser patienters upplevelse av vårdkvalitet i denna vårdform är i stort sett obefintliga. Syftet med denna studie var att undersöka om känsla av sammanhang (KASAM) och vårdberoende (ADL) var associerat till upplevelse av vårdkvalitet (KUPP) hos vårdtagare inom kvalificerad vård i hemmet (KVH). Instrument som mätte KASAM, ADL och vårdkvalitet delades ut till 73 patienter inskrivna i KVH. Initialt medverkade 55 patienter till bedömning av ADL-status och en månad senare 32 patienter. KASAM besvarades av 49 patienter och 33 patienter besvarade KUPP. Det fanns inga samband mellan KASAM och KUPP-index och ADL-status vid inskrivning. Mätningen en månad senare indikerade att med ett ökat vårdberoende (ADL) tycktes patientens upplevelse av att bli bemött som individ minska. Således tycks det som att när beroendet ökar övergår vårdarna från en subjektsyn till en objektsyn och handlingar kommer i fokus på bekostnad av relationen.}},
  author       = {{Magnusson, Susanne}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Upplevd vårdkvalitet, aktiviteter i dagligt liv samt känsla av sammanhang}},
  year         = {{2003}},
}