Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Är nidcap en metod som förbättrar omvårdnaden av prematura barn och minskar komplikationsriskerna

Bolin, Malin (2003)
Department of Health Sciences
Abstract
Bakgrund: NIDCAP-metoden är en omvårdnadsmetod som bygger på upprepade observationer av barnet före, under och efter omvårdnadsprocedurer. Utifrån observationerna ska miljö och vård kunna anpassas efter varje barns utvecklingsgrad. Syftet med denna litteraturstudie var att undersöka om NIDCAP-metoden förbättrar omvårdnaden och minskar komplikationsriskerna för prematura barn. Metod: I denna litteraturstudie har en integrerad analys gjorts av åtta vetenskapliga artiklar. Resultatet av denna analys visar att NIDCAP-metoden förefaller ha positiva medicinska effekter och övervägande positiva effekter på barnets kognitiva utveckling. Den förefaller ge en förbättrad omvårdnad liksom positiva effekter på interaktion mellan mamma och barn.... (More)
Bakgrund: NIDCAP-metoden är en omvårdnadsmetod som bygger på upprepade observationer av barnet före, under och efter omvårdnadsprocedurer. Utifrån observationerna ska miljö och vård kunna anpassas efter varje barns utvecklingsgrad. Syftet med denna litteraturstudie var att undersöka om NIDCAP-metoden förbättrar omvårdnaden och minskar komplikationsriskerna för prematura barn. Metod: I denna litteraturstudie har en integrerad analys gjorts av åtta vetenskapliga artiklar. Resultatet av denna analys visar att NIDCAP-metoden förefaller ha positiva medicinska effekter och övervägande positiva effekter på barnets kognitiva utveckling. Den förefaller ge en förbättrad omvårdnad liksom positiva effekter på interaktion mellan mamma och barn. Angående effekten på den motoriska utvecklingen skiljde sig resultaten dock. Metoden verkar ej ha någon påvisad effekt på barnens djupsömn. NIDCAP-metoden förefaller förbättra omvårdnaden och verkar delvis minska komplikationsriskerna för prematura barn. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Bolin, Malin
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
prematur, låg födelsevikt, intensivvård, NIDCAP-metoden, vårdbehovsbedömning
language
Swedish
id
2528257
date added to LUP
2012-05-04 14:25:32
date last changed
2015-12-14 13:21:21
@misc{2528257,
  abstract     = {{Bakgrund: NIDCAP-metoden är en omvårdnadsmetod som bygger på upprepade observationer av barnet före, under och efter omvårdnadsprocedurer. Utifrån observationerna ska miljö och vård kunna anpassas efter varje barns utvecklingsgrad. Syftet med denna litteraturstudie var att undersöka om NIDCAP-metoden förbättrar omvårdnaden och minskar komplikationsriskerna för prematura barn. Metod: I denna litteraturstudie har en integrerad analys gjorts av åtta vetenskapliga artiklar. Resultatet av denna analys visar att NIDCAP-metoden förefaller ha positiva medicinska effekter och övervägande positiva effekter på barnets kognitiva utveckling. Den förefaller ge en förbättrad omvårdnad liksom positiva effekter på interaktion mellan mamma och barn. Angående effekten på den motoriska utvecklingen skiljde sig resultaten dock. Metoden verkar ej ha någon påvisad effekt på barnens djupsömn. NIDCAP-metoden förefaller förbättra omvårdnaden och verkar delvis minska komplikationsriskerna för prematura barn.}},
  author       = {{Bolin, Malin}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Är nidcap en metod som förbättrar omvårdnaden av prematura barn och minskar komplikationsriskerna}},
  year         = {{2003}},
}