Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Långtidsuppföljning av hjärnskadade

Danielsson, Eleonor and Olsson, Kerstin (2003)
Department of Health Sciences
Abstract
Långtidsuppföljning av hjärnskadade är ett viktigt men eftersatt område inom hjärnskaderehabilitering. Anledningen till detta kan vara att det saknas bra utvärderingsinstrument för uppföljning efter lång tid. De flesta utvärderingsinstrument fokuserar på funktionsbegränsning och mäter ej individens integrering i samhället. Många utvärderingsinstrument är uppbyggda med WHO:s klassificeringssystem ICF som grund. Denna modell anger tre olika huvudområden; funktionsnedsättning, aktivitetsbegränsning och delaktighet för att beskriva konsekvenser av en skada eller sjukdom. Syftet med denna litteraturstudie var att analysera vissa vanligt förekommande instrument som är kliniskt användbara och som mäter inom de olika domänerna:... (More)
Långtidsuppföljning av hjärnskadade är ett viktigt men eftersatt område inom hjärnskaderehabilitering. Anledningen till detta kan vara att det saknas bra utvärderingsinstrument för uppföljning efter lång tid. De flesta utvärderingsinstrument fokuserar på funktionsbegränsning och mäter ej individens integrering i samhället. Många utvärderingsinstrument är uppbyggda med WHO:s klassificeringssystem ICF som grund. Denna modell anger tre olika huvudområden; funktionsnedsättning, aktivitetsbegränsning och delaktighet för att beskriva konsekvenser av en skada eller sjukdom. Syftet med denna litteraturstudie var att analysera vissa vanligt förekommande instrument som är kliniskt användbara och som mäter inom de olika domänerna: funktionsnedsättning, aktivitetsbegränsning och delaktighet. Resultatet visar på att de flesta idag använda instrument i högre grad mäter funktionsnedsättning och aktivitetsbegränsning än delaktighet. Det finns ett stort och tidskrävande arbete i framtiden att identifiera och testa mätinstrument som kan fånga en individs framåtskridande genom hela vårdkedjan. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Danielsson, Eleonor and Olsson, Kerstin
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie av olika utvärderingsinstrument.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
utvärderingsinstrument, traumatisk hjärnskada
language
Swedish
id
2528290
date added to LUP
2012-05-04 14:25:32
date last changed
2015-12-14 13:21:21
@misc{2528290,
  abstract     = {{Långtidsuppföljning av hjärnskadade är ett viktigt men eftersatt område inom hjärnskaderehabilitering. Anledningen till detta kan vara att det saknas bra utvärderingsinstrument för uppföljning efter lång tid. De flesta utvärderingsinstrument fokuserar på funktionsbegränsning och mäter ej individens integrering i samhället. Många utvärderingsinstrument är uppbyggda med WHO:s klassificeringssystem ICF som grund. Denna modell anger tre olika huvudområden; funktionsnedsättning, aktivitetsbegränsning och delaktighet för att beskriva konsekvenser av en skada eller sjukdom. Syftet med denna litteraturstudie var att analysera vissa vanligt förekommande instrument som är kliniskt användbara och som mäter inom de olika domänerna: funktionsnedsättning, aktivitetsbegränsning och delaktighet. Resultatet visar på att de flesta idag använda instrument i högre grad mäter funktionsnedsättning och aktivitetsbegränsning än delaktighet. Det finns ett stort och tidskrävande arbete i framtiden att identifiera och testa mätinstrument som kan fånga en individs framåtskridande genom hela vårdkedjan.}},
  author       = {{Danielsson, Eleonor and Olsson, Kerstin}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Långtidsuppföljning av hjärnskadade}},
  year         = {{2003}},
}