Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sjuksköterskans undervisande funktion i vård av diabetespatienter i tonåren

Jeppsson, Johanna and Arvidsson, Marie (2004)
Department of Health Sciences
Abstract
Diabetes typ 1 kräver en god egenvård för att minska riskerna med senkomplikationer. Under tonårstiden kan det vara svårare att hantera krav på åtgärder som bidrar till god egenvård. Syftet med den här studien var att undersöka hur sjuksköterskan i sin undervisande funktion kan motivera tonåringar med insulinberoende diabetes mellitus till god egenvårdsförmåga. Litteraturstudien bygger på tio vetenskapliga artiklar. I resultatet framkom tre kategorier som sjuksköterskan bör integrera i omvårdnadsarbetet för att motivera till god egenvårdsförmåga. De tre kategorierna var psykosociala faktorer, sjuksköterske-patientrelationen och patientdelaktighet. För att sjuksköterskan ska kunna skapa en bra förutsättning för god egenvårdsförmåga krävs... (More)
Diabetes typ 1 kräver en god egenvård för att minska riskerna med senkomplikationer. Under tonårstiden kan det vara svårare att hantera krav på åtgärder som bidrar till god egenvård. Syftet med den här studien var att undersöka hur sjuksköterskan i sin undervisande funktion kan motivera tonåringar med insulinberoende diabetes mellitus till god egenvårdsförmåga. Litteraturstudien bygger på tio vetenskapliga artiklar. I resultatet framkom tre kategorier som sjuksköterskan bör integrera i omvårdnadsarbetet för att motivera till god egenvårdsförmåga. De tre kategorierna var psykosociala faktorer, sjuksköterske-patientrelationen och patientdelaktighet. För att sjuksköterskan ska kunna skapa en bra förutsättning för god egenvårdsförmåga krävs att undervisningen baseras på ett helhetsperspektiv där ingen kategori kan uteslutas. Omvårdnadsarbetet ska vara individanpassat för att lättare bli en del av tonåringens vardag och livsstil. En engagerad sjuksköterska kan öka tonåringens intresse för sin egenvård och på så sätt bidra till god egenvårdsförmåga. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Jeppsson, Johanna and Arvidsson, Marie
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
egenvårdsförmåga, tonåringar, IDDM, undervisning, omvårdnad, individanpassning
language
Swedish
id
2528295
date added to LUP
2012-05-04 14:25:32
date last changed
2015-12-14 13:21:21
@misc{2528295,
  abstract     = {{Diabetes typ 1 kräver en god egenvård för att minska riskerna med senkomplikationer. Under tonårstiden kan det vara svårare att hantera krav på åtgärder som bidrar till god egenvård. Syftet med den här studien var att undersöka hur sjuksköterskan i sin undervisande funktion kan motivera tonåringar med insulinberoende diabetes mellitus till god egenvårdsförmåga. Litteraturstudien bygger på tio vetenskapliga artiklar. I resultatet framkom tre kategorier som sjuksköterskan bör integrera i omvårdnadsarbetet för att motivera till god egenvårdsförmåga. De tre kategorierna var psykosociala faktorer, sjuksköterske-patientrelationen och patientdelaktighet. För att sjuksköterskan ska kunna skapa en bra förutsättning för god egenvårdsförmåga krävs att undervisningen baseras på ett helhetsperspektiv där ingen kategori kan uteslutas. Omvårdnadsarbetet ska vara individanpassat för att lättare bli en del av tonåringens vardag och livsstil. En engagerad sjuksköterska kan öka tonåringens intresse för sin egenvård och på så sätt bidra till god egenvårdsförmåga.}},
  author       = {{Jeppsson, Johanna and Arvidsson, Marie}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sjuksköterskans undervisande funktion i vård av diabetespatienter i tonåren}},
  year         = {{2004}},
}