Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Omvårdnad i ett mångkulturellt samhälle

Karlsson, Sofia (2004)
Department of Health Sciences
Abstract
När ett mångkulturellt samhälle växer fram leder det till fler kulturella möten inom vården. För sjuksköterskan som professionell vårdare är det viktigt att kunna möta olika behov som uppstår hos individer, med en annan kulturell bakgrund än den egna, i synnerhet vid sjukdom och död. Transkulturell omvårdnad fokuserar på en komparativ holistisk omvårdnad, där man respekterar hälsa- och sjukdomsmönster hos människor oavsett skillnader och likheter i kulturella värderingar, tro och livsmönster. Litteraturstudiens syfte var att belysa såväl sjuksköterskans som sjuksköterskestudentens upplevelse av den transkulturella omvårdnaden. Resultatet visar att upplevelserna av transkulturell omvårdnad är många. Det visar i de flesta fall på en okunskap... (More)
När ett mångkulturellt samhälle växer fram leder det till fler kulturella möten inom vården. För sjuksköterskan som professionell vårdare är det viktigt att kunna möta olika behov som uppstår hos individer, med en annan kulturell bakgrund än den egna, i synnerhet vid sjukdom och död. Transkulturell omvårdnad fokuserar på en komparativ holistisk omvårdnad, där man respekterar hälsa- och sjukdomsmönster hos människor oavsett skillnader och likheter i kulturella värderingar, tro och livsmönster. Litteraturstudiens syfte var att belysa såväl sjuksköterskans som sjuksköterskestudentens upplevelse av den transkulturella omvårdnaden. Resultatet visar att upplevelserna av transkulturell omvårdnad är många. Det visar i de flesta fall på en okunskap och oförmåga hos sjuksköterskorna och studenterna i bemötandet. Den största utmaningen var kommunikation. Andra områden av betydelse var utbildning/kunskap, relationer samt känslor och attityder. En förändring krävs för att inställningen ska ändras t.ex. inom sjuksköterskeutbildningen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Karlsson, Sofia
supervisor
organization
alternative title
Ur sjuksköterskan- och sjuksköterskestudentens perspektiv.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
etniska minoriteter, kulturkompetens, sjuksköterska, student, upplevelser, transkulturell omvårdnad
language
Swedish
id
2528300
date added to LUP
2012-05-04 14:25:32
date last changed
2015-12-14 13:21:21
@misc{2528300,
  abstract     = {{När ett mångkulturellt samhälle växer fram leder det till fler kulturella möten inom vården. För sjuksköterskan som professionell vårdare är det viktigt att kunna möta olika behov som uppstår hos individer, med en annan kulturell bakgrund än den egna, i synnerhet vid sjukdom och död. Transkulturell omvårdnad fokuserar på en komparativ holistisk omvårdnad, där man respekterar hälsa- och sjukdomsmönster hos människor oavsett skillnader och likheter i kulturella värderingar, tro och livsmönster. Litteraturstudiens syfte var att belysa såväl sjuksköterskans som sjuksköterskestudentens upplevelse av den transkulturella omvårdnaden. Resultatet visar att upplevelserna av transkulturell omvårdnad är många. Det visar i de flesta fall på en okunskap och oförmåga hos sjuksköterskorna och studenterna i bemötandet. Den största utmaningen var kommunikation. Andra områden av betydelse var utbildning/kunskap, relationer samt känslor och attityder. En förändring krävs för att inställningen ska ändras t.ex. inom sjuksköterskeutbildningen.}},
  author       = {{Karlsson, Sofia}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Omvårdnad i ett mångkulturellt samhälle}},
  year         = {{2004}},
}