Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kostomläggning vid järnbristanemi

Månsson, Rebecka (2004)
Department of Health Sciences
Abstract
Järnbrist är världens vanligaste form av malnutrition som drabbar mer än två miljarder människor. Majoriteten av de drabbade är barn och kvinnor i fertil ålder. Järntillskott i form av medicin är det enda som rekommenderas idag. Följsamheten till tablettordination är ofta låg på grund av biverkningar samt att tillgången på järntabletter brister. Diet har redan en etablerad roll i att förebygga järnbrist, men ej vid en järnbristbehandling. Syftet var att undersöka om det är möjligt att behandla järnbrist med endast kostomläggning. Åtta kliniska kvantitativa studier analyserades och sammanställdes. Ett samband mellan kost och järnstatus kunde ses. Det kunde tydligt visas att kostomläggning kan ge en god effekt på järnstatus. Studien visade... (More)
Järnbrist är världens vanligaste form av malnutrition som drabbar mer än två miljarder människor. Majoriteten av de drabbade är barn och kvinnor i fertil ålder. Järntillskott i form av medicin är det enda som rekommenderas idag. Följsamheten till tablettordination är ofta låg på grund av biverkningar samt att tillgången på järntabletter brister. Diet har redan en etablerad roll i att förebygga järnbrist, men ej vid en järnbristbehandling. Syftet var att undersöka om det är möjligt att behandla järnbrist med endast kostomläggning. Åtta kliniska kvantitativa studier analyserades och sammanställdes. Ett samband mellan kost och järnstatus kunde ses. Det kunde tydligt visas att kostomläggning kan ge en god effekt på järnstatus. Studien visade dock att tablettbehandling i de flesta fall verkade vara att föredra om tillgång på järntabletter fanns och biverkningarna ej var för svåra. Då patienten var intresserad kunde det vara lämpligt att sjuksköterskan gav kulturanpassad information om hur järnupptaget via kosten kan påverkas. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Månsson, Rebecka
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
järnbrist, järnbristanemi, kostbehandling, diet, kvinnor, barn
language
Swedish
id
2528304
date added to LUP
2012-05-04 14:25:32
date last changed
2015-12-14 13:21:21
@misc{2528304,
  abstract     = {{Järnbrist är världens vanligaste form av malnutrition som drabbar mer än två miljarder människor. Majoriteten av de drabbade är barn och kvinnor i fertil ålder. Järntillskott i form av medicin är det enda som rekommenderas idag. Följsamheten till tablettordination är ofta låg på grund av biverkningar samt att tillgången på järntabletter brister. Diet har redan en etablerad roll i att förebygga järnbrist, men ej vid en järnbristbehandling. Syftet var att undersöka om det är möjligt att behandla järnbrist med endast kostomläggning. Åtta kliniska kvantitativa studier analyserades och sammanställdes. Ett samband mellan kost och järnstatus kunde ses. Det kunde tydligt visas att kostomläggning kan ge en god effekt på järnstatus. Studien visade dock att tablettbehandling i de flesta fall verkade vara att föredra om tillgång på järntabletter fanns och biverkningarna ej var för svåra. Då patienten var intresserad kunde det vara lämpligt att sjuksköterskan gav kulturanpassad information om hur järnupptaget via kosten kan påverkas.}},
  author       = {{Månsson, Rebecka}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kostomläggning vid järnbristanemi}},
  year         = {{2004}},
}