Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Dosreducering vid ct undersökningar av barn

Nordberg, Anna and Owusu, Mavis (2004)
Department of Health Sciences
Abstract
Computed Tomography (CT) är en revolutionerande teknik som kan ge en mycket mer detaljerad bild än vanlig konventionell röntgen. Nackdelen med CT är stråldosen. När det gäller barn som är känsligare för strålning än vuxna, bör nyttan för patienten överstiga strålrisken. Syftet med föreliggande studie var att belysa hur stråldoser till barn varierar vid CT undersöknngar samt hur de kan reduceras med bibehållen bildkvalité. En litteraturstudie gjordes och åtta vetenskapliga artiklar söktes i databaser utifrån uppställt syfte. Artiklarna granskades, analyserades och sammanställdes i en matris. Resultatet visade att bildkvalitén, barnens vikt, ålder och samarbetsförmåga spelade stor roll för hur mycket stråldosen kunde reduceras. MAs kunde... (More)
Computed Tomography (CT) är en revolutionerande teknik som kan ge en mycket mer detaljerad bild än vanlig konventionell röntgen. Nackdelen med CT är stråldosen. När det gäller barn som är känsligare för strålning än vuxna, bör nyttan för patienten överstiga strålrisken. Syftet med föreliggande studie var att belysa hur stråldoser till barn varierar vid CT undersöknngar samt hur de kan reduceras med bibehållen bildkvalité. En litteraturstudie gjordes och åtta vetenskapliga artiklar söktes i databaser utifrån uppställt syfte. Artiklarna granskades, analyserades och sammanställdes i en matris. Resultatet visade att bildkvalitén, barnens vikt, ålder och samarbetsförmåga spelade stor roll för hur mycket stråldosen kunde reduceras. MAs kunde sänkas kraftigt samtidigt som en bra diagnostisk bildkvalité kunde bibehållas. Eftersom det är röntgensjuksköterskan som bl a ställer in kV och mAs är det upp till denne att individanpassa dessa parametrar till patienten. Ålders och viktprotokoll är ett bra hjälpmedel för att uppnå detta. Genom ett bra samarbete med barnet kan omtagning undvikas och stråldosen reduceras. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Nordberg, Anna and Owusu, Mavis
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
barn, CT, dosreduktion, röntgen, strålning
language
Swedish
id
2528372
date added to LUP
2012-05-04 14:25:33
date last changed
2015-12-14 13:21:21
@misc{2528372,
  abstract     = {{Computed Tomography (CT) är en revolutionerande teknik som kan ge en mycket mer detaljerad bild än vanlig konventionell röntgen. Nackdelen med CT är stråldosen. När det gäller barn som är känsligare för strålning än vuxna, bör nyttan för patienten överstiga strålrisken. Syftet med föreliggande studie var att belysa hur stråldoser till barn varierar vid CT undersöknngar samt hur de kan reduceras med bibehållen bildkvalité. En litteraturstudie gjordes och åtta vetenskapliga artiklar söktes i databaser utifrån uppställt syfte. Artiklarna granskades, analyserades och sammanställdes i en matris. Resultatet visade att bildkvalitén, barnens vikt, ålder och samarbetsförmåga spelade stor roll för hur mycket stråldosen kunde reduceras. MAs kunde sänkas kraftigt samtidigt som en bra diagnostisk bildkvalité kunde bibehållas. Eftersom det är röntgensjuksköterskan som bl a ställer in kV och mAs är det upp till denne att individanpassa dessa parametrar till patienten. Ålders och viktprotokoll är ett bra hjälpmedel för att uppnå detta. Genom ett bra samarbete med barnet kan omtagning undvikas och stråldosen reduceras.}},
  author       = {{Nordberg, Anna and Owusu, Mavis}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Dosreducering vid ct undersökningar av barn}},
  year         = {{2004}},
}