Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Livskvalitet hos personer med schizofreni som lever ute i samhället

Svensson, Niklas and Svensson, Johan (2004)
Department of Health Sciences
Abstract
Omstruktureringen av vården av psykiskt långtidsjuka i Sverige innebar att allt fler personer med schizofreni placerades ute i samhället. Mot bakgrund av de attityder som finns i samhället mot psykiskt långtidssjuka och de våldsdåd som inträffat på senare tid med psykiskt sjuka inblandade var det högst relevant att undersöka vilka förutsättningarna är för att dessa personer skall må bra. Syftet med studien var att studera livskvalitet hos personer med schizofreni. En integrerad analys av tio vetenskapliga artiklar genomfördes under två månader där olika faktorer som bestämmer livskvalitet lyftes fram. Resultatet pekade på flertalet faktorer som bestämmer livskvalitet där vissa verkade bestämma livskvaliteten i högre grad än andra. De... (More)
Omstruktureringen av vården av psykiskt långtidsjuka i Sverige innebar att allt fler personer med schizofreni placerades ute i samhället. Mot bakgrund av de attityder som finns i samhället mot psykiskt långtidssjuka och de våldsdåd som inträffat på senare tid med psykiskt sjuka inblandade var det högst relevant att undersöka vilka förutsättningarna är för att dessa personer skall må bra. Syftet med studien var att studera livskvalitet hos personer med schizofreni. En integrerad analys av tio vetenskapliga artiklar genomfördes under två månader där olika faktorer som bestämmer livskvalitet lyftes fram. Resultatet pekade på flertalet faktorer som bestämmer livskvalitet där vissa verkade bestämma livskvaliteten i högre grad än andra. De faktorer som framkom kategoriserades efter inre och yttre resurser.Det fanns ingen generell övertygelse om hur man skulle mäta livskvalitet hos personer med schizofreni och mer forskning behövs för att kunna dra definitiva slutsatser. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Svensson, Niklas and Svensson, Johan
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Schizofreni, Livskvalitet, Inre och yttre resurser
language
Swedish
id
2528387
date added to LUP
2012-05-04 14:25:33
date last changed
2015-12-14 13:21:21
@misc{2528387,
  abstract     = {{Omstruktureringen av vården av psykiskt långtidsjuka i Sverige innebar att allt fler personer med schizofreni placerades ute i samhället. Mot bakgrund av de attityder som finns i samhället mot psykiskt långtidssjuka och de våldsdåd som inträffat på senare tid med psykiskt sjuka inblandade var det högst relevant att undersöka vilka förutsättningarna är för att dessa personer skall må bra. Syftet med studien var att studera livskvalitet hos personer med schizofreni. En integrerad analys av tio vetenskapliga artiklar genomfördes under två månader där olika faktorer som bestämmer livskvalitet lyftes fram. Resultatet pekade på flertalet faktorer som bestämmer livskvalitet där vissa verkade bestämma livskvaliteten i högre grad än andra. De faktorer som framkom kategoriserades efter inre och yttre resurser.Det fanns ingen generell övertygelse om hur man skulle mäta livskvalitet hos personer med schizofreni och mer forskning behövs för att kunna dra definitiva slutsatser.}},
  author       = {{Svensson, Niklas and Svensson, Johan}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Livskvalitet hos personer med schizofreni som lever ute i samhället}},
  year         = {{2004}},
}