Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Att leva med epilepsi - en oförutsägbar framtid?

Andersson, Sara and Babic, Anna (2004)
Department of Health Sciences
Abstract
Syftet med denna litteraturstudie var att klargöra de psykosociala problem som medföljer en epilepsidiagnos samt vilka interventioner en specialistsjuksköterska kan använda sig av för att hjälpa denna patientgrupp. Resultaten grundar sig på fynden från tio vetenskapliga artiklar. Vid en epilepsidiagnos uppstår många problem i det dagliga livet såsom förbud att köra bil, val av yrke, familj- och relationsproblem, stigmatisering och sänkt livskvalitet. Specialistsjuksköterskan visade sig vara en viktig person i att stödja och hjälpa dessa patienter. Viktiga inslag i stödet visade sig vara information och utbildning. Vidare framkom att specialistsjuksköterskans interventioner bör påbörjas direkt efter diagnosen är ställd för att eliminera de... (More)
Syftet med denna litteraturstudie var att klargöra de psykosociala problem som medföljer en epilepsidiagnos samt vilka interventioner en specialistsjuksköterska kan använda sig av för att hjälpa denna patientgrupp. Resultaten grundar sig på fynden från tio vetenskapliga artiklar. Vid en epilepsidiagnos uppstår många problem i det dagliga livet såsom förbud att köra bil, val av yrke, familj- och relationsproblem, stigmatisering och sänkt livskvalitet. Specialistsjuksköterskan visade sig vara en viktig person i att stödja och hjälpa dessa patienter. Viktiga inslag i stödet visade sig vara information och utbildning. Vidare framkom att specialistsjuksköterskans interventioner bör påbörjas direkt efter diagnosen är ställd för att eliminera de negativa effekterna. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Andersson, Sara and Babic, Anna
supervisor
organization
alternative title
Konsekvenser av att leva med epilepsi och specialistsjuksköterskans roll
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
epilepsi, livskvalitet, omvårdnad, patienttillfredsställelse, sjuksköterska/specialistsjuksköterska
language
Swedish
id
2528392
date added to LUP
2012-05-04 14:25:33
date last changed
2015-12-14 13:21:21
@misc{2528392,
  abstract     = {{Syftet med denna litteraturstudie var att klargöra de psykosociala problem som medföljer en epilepsidiagnos samt vilka interventioner en specialistsjuksköterska kan använda sig av för att hjälpa denna patientgrupp. Resultaten grundar sig på fynden från tio vetenskapliga artiklar. Vid en epilepsidiagnos uppstår många problem i det dagliga livet såsom förbud att köra bil, val av yrke, familj- och relationsproblem, stigmatisering och sänkt livskvalitet. Specialistsjuksköterskan visade sig vara en viktig person i att stödja och hjälpa dessa patienter. Viktiga inslag i stödet visade sig vara information och utbildning. Vidare framkom att specialistsjuksköterskans interventioner bör påbörjas direkt efter diagnosen är ställd för att eliminera de negativa effekterna.}},
  author       = {{Andersson, Sara and Babic, Anna}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Att leva med epilepsi - en oförutsägbar framtid?}},
  year         = {{2004}},
}