Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Metoder för att fixera nack- och ryggskada i det prehospitala skedet

Johansson, Lucas and Lundberg, Per (2004)
Department of Health Sciences
Abstract
Ryggbräda är den metod som länge varit dominerande vid omhändertagande vid misstänkt nack- och ryggskada. Denna metod har dock visat på brister som framkommit vid laboratoriella försök då man fixerat försökspersoner. De senaste 20 åren har vakuummadrassen börjat användas.Syftet med denna litteraturstudie var att ta reda på för- och nackdelar med fixeringsmetoderna vakuummadrass och ryggbräda för att fixera patienter vid misstänkt nack- och ryggskada, i det prehospitala läget.I denna litteraturstudie granskades åtta vetenskapliga artiklar, för att på ett objektivt sätt lyfta fram för- och nackdelar med de båda metoderna. För- och nackdelar med de två olika metoderna redovisadas i tre teman i resultatet, skador eller obehag relaterat till... (More)
Ryggbräda är den metod som länge varit dominerande vid omhändertagande vid misstänkt nack- och ryggskada. Denna metod har dock visat på brister som framkommit vid laboratoriella försök då man fixerat försökspersoner. De senaste 20 åren har vakuummadrassen börjat användas.Syftet med denna litteraturstudie var att ta reda på för- och nackdelar med fixeringsmetoderna vakuummadrass och ryggbräda för att fixera patienter vid misstänkt nack- och ryggskada, i det prehospitala läget.I denna litteraturstudie granskades åtta vetenskapliga artiklar, för att på ett objektivt sätt lyfta fram för- och nackdelar med de båda metoderna. För- och nackdelar med de två olika metoderna redovisadas i tre teman i resultatet, skador eller obehag relaterat till den använda metoden, effektivitet i fixeringen och hanteringen för sjukvårdspersonalResultatet visade att vakuummadrassen ger bättre komfort och en högre grad av fixering. Den var även lättare för personalen att hantera. Dock finns det områden som gör att ytterligare forskning på området krävs innan ryggbrädan helt kan uteslutas inom det prehospitala omhändertagandet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Johansson, Lucas and Lundberg, Per
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
nack- och ryggskada, vakuummadrass, ryggbräda, prehospitalt omhändertagande, fixering
language
Swedish
id
2528397
date added to LUP
2012-05-04 14:25:33
date last changed
2015-12-14 13:21:21
@misc{2528397,
  abstract     = {{Ryggbräda är den metod som länge varit dominerande vid omhändertagande vid misstänkt nack- och ryggskada. Denna metod har dock visat på brister som framkommit vid laboratoriella försök då man fixerat försökspersoner. De senaste 20 åren har vakuummadrassen börjat användas.Syftet med denna litteraturstudie var att ta reda på för- och nackdelar med fixeringsmetoderna vakuummadrass och ryggbräda för att fixera patienter vid misstänkt nack- och ryggskada, i det prehospitala läget.I denna litteraturstudie granskades åtta vetenskapliga artiklar, för att på ett objektivt sätt lyfta fram för- och nackdelar med de båda metoderna.  För- och nackdelar med de två olika metoderna redovisadas i tre teman i resultatet, skador eller obehag relaterat till den använda metoden, effektivitet i fixeringen och hanteringen för sjukvårdspersonalResultatet visade att vakuummadrassen ger bättre komfort och en högre grad av fixering. Den var även lättare för personalen att hantera. Dock finns det områden som gör att ytterligare forskning på området krävs innan ryggbrädan helt kan uteslutas inom det prehospitala omhändertagandet.}},
  author       = {{Johansson, Lucas and Lundberg, Per}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Metoder för att fixera nack- och ryggskada i det prehospitala skedet}},
  year         = {{2004}},
}