Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sjuksköterskans rådgivning till ökad fysisk aktivitet

Kindgren, Hanna and Rempe, Charlotta (2004)
Department of Health Sciences
Abstract
Trots att motionens betydelse för hälsan är så väldokumenterad och bevisad är stillasittandet ett enormt problem idag – både ur ett hälsoperspektiv och ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. För att individer ska förstå motionens positiva effekter på hälsan och vilja förändra sin livsstil därefter krävs att hälso- och sjukvårdspersonal i större utsträckning uppmärksammar vikten av fysisk aktivitet. Syftet var att ur hälsoperspektiv belysa på vilket sätt sjuksköterskan kan rådgiva individer till ökad fysisk aktivitet. Metoden var en litteraturstudie. Det framkom att en god rådgivning består av flera komponenter. Individanpassad rådgivning, uppmuntran och uppföljning är nödvändiga inslag för att få människor att välja en fysiskt mer aktiv... (More)
Trots att motionens betydelse för hälsan är så väldokumenterad och bevisad är stillasittandet ett enormt problem idag – både ur ett hälsoperspektiv och ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. För att individer ska förstå motionens positiva effekter på hälsan och vilja förändra sin livsstil därefter krävs att hälso- och sjukvårdspersonal i större utsträckning uppmärksammar vikten av fysisk aktivitet. Syftet var att ur hälsoperspektiv belysa på vilket sätt sjuksköterskan kan rådgiva individer till ökad fysisk aktivitet. Metoden var en litteraturstudie. Det framkom att en god rådgivning består av flera komponenter. Individanpassad rådgivning, uppmuntran och uppföljning är nödvändiga inslag för att få människor att välja en fysiskt mer aktiv livsstil. Studien visade också att sjuksköterskan upplever svårigheter på flera områden i rådgivningen och även brister i att möta patientens behov av rådgivning, vilket resulterar i att önskade hälsoeffekter uteblir. Sjuksköterskan har en nyckelroll i arbetet att identifiera patienters hälsoproblem och därigenom förebygga sjukdom. Genom att på ett individanpassat sätt rådgiva patienten kan sjuksköterskan hjälpa, stödja och uppmuntra denne till en mer fysiskt aktiv livsstil. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Kindgren, Hanna and Rempe, Charlotta
supervisor
organization
alternative title
Att vägleda individen till bättre hälsa.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
friskvård, fysisk aktivitet, hälsa, livsstil, prevention, rådgivning, sjuksköterska
language
Swedish
id
2528411
date added to LUP
2012-05-04 14:25:33
date last changed
2015-12-14 13:21:21
@misc{2528411,
  abstract     = {{Trots att motionens betydelse för hälsan är så väldokumenterad och bevisad är stillasittandet ett enormt problem idag – både ur ett hälsoperspektiv och ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. För att individer ska förstå motionens positiva effekter på hälsan och vilja förändra sin livsstil därefter krävs att hälso- och sjukvårdspersonal i större utsträckning uppmärksammar vikten av fysisk aktivitet. Syftet var att ur hälsoperspektiv belysa på vilket sätt sjuksköterskan kan rådgiva individer till ökad fysisk aktivitet. Metoden var en litteraturstudie. Det framkom att en god rådgivning består av flera komponenter. Individanpassad rådgivning, uppmuntran och uppföljning är nödvändiga inslag för att få människor att välja en fysiskt mer aktiv livsstil. Studien visade också att sjuksköterskan upplever svårigheter på flera områden i rådgivningen och även brister i att möta patientens behov av rådgivning, vilket resulterar i att önskade hälsoeffekter uteblir. Sjuksköterskan har en nyckelroll i arbetet att identifiera patienters hälsoproblem och därigenom förebygga sjukdom. Genom att på ett individanpassat sätt rådgiva patienten kan sjuksköterskan hjälpa, stödja och uppmuntra denne till en mer fysiskt aktiv livsstil.}},
  author       = {{Kindgren, Hanna and Rempe, Charlotta}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sjuksköterskans rådgivning till ökad fysisk aktivitet}},
  year         = {{2004}},
}