Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Psykologisk förberedelse av barn inför undersökning och behandling inom hälso- och sjukvården

Antblad, Caroline and Nordahl, Sabina (2004)
Department of Health Sciences
Abstract
Syftet med studien var att beskriva olika psykologiska förberedelsemetoder och dess effekt på barn inför undersökningar och behandlingar inom hälso- och sjukvården. Litteraturstudien genomfördes med analys av tio vetenskapliga artiklar från Libanon, Nederländerna, Storbritannien, Sverige, USA och Österrike, 1997-2003. Förberedelsemetoder som förekom i studien utgick från verbal information, audiovisuell förberedelse, terapeutisk lek och kognitiva beteendemetoder. Resultatet visade att förberedda barn och föräldrar, oavsett kultur eller bakgrund, mådde bättre både fysiskt och psykiskt. Förberedelse inför undersökning och behandling, anpassad efter ålder och mognad, hade en positiv verkan och gav tydlig minskning av stress, oro och rädsla... (More)
Syftet med studien var att beskriva olika psykologiska förberedelsemetoder och dess effekt på barn inför undersökningar och behandlingar inom hälso- och sjukvården. Litteraturstudien genomfördes med analys av tio vetenskapliga artiklar från Libanon, Nederländerna, Storbritannien, Sverige, USA och Österrike, 1997-2003. Förberedelsemetoder som förekom i studien utgick från verbal information, audiovisuell förberedelse, terapeutisk lek och kognitiva beteendemetoder. Resultatet visade att förberedda barn och föräldrar, oavsett kultur eller bakgrund, mådde bättre både fysiskt och psykiskt. Förberedelse inför undersökning och behandling, anpassad efter ålder och mognad, hade en positiv verkan och gav tydlig minskning av stress, oro och rädsla hos både föräldrar och barn. Föräldrar visade sig vara både villiga och kapabla att deltaga i förberedelsen av sina barn och kunde därmed få en betydande roll i denna. Barn borde få förberedelse, det viktigaste var inte hur eller vem det var som gav förberedelsen, utan att den gavs. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Antblad, Caroline and Nordahl, Sabina
supervisor
organization
alternative title
Olika metoders effekter.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
barn, förberedelser, information, oro, procedur, sjuksköterska
language
Swedish
id
2528421
date added to LUP
2012-05-04 14:25:33
date last changed
2015-12-14 13:21:21
@misc{2528421,
  abstract     = {{Syftet med studien var att beskriva olika psykologiska förberedelsemetoder och dess effekt på barn inför undersökningar och behandlingar inom hälso- och sjukvården. Litteraturstudien genomfördes med analys av tio vetenskapliga artiklar från Libanon, Nederländerna, Storbritannien, Sverige, USA och Österrike, 1997-2003. Förberedelsemetoder som förekom i studien utgick från verbal information, audiovisuell förberedelse, terapeutisk lek och kognitiva beteendemetoder. Resultatet visade att förberedda barn och föräldrar, oavsett kultur eller bakgrund, mådde bättre både fysiskt och psykiskt. Förberedelse inför undersökning och behandling, anpassad efter ålder och mognad, hade en positiv verkan och gav tydlig minskning av stress, oro och rädsla hos både föräldrar och barn. Föräldrar visade sig vara både villiga och kapabla att deltaga i förberedelsen av sina barn och kunde därmed få en betydande roll i denna. Barn borde få förberedelse, det viktigaste var inte hur eller vem det var som gav förberedelsen, utan att den gavs.}},
  author       = {{Antblad, Caroline and Nordahl, Sabina}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Psykologisk förberedelse av barn inför undersökning och behandling inom hälso- och sjukvården}},
  year         = {{2004}},
}