Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Förståndshandikapp och sexualupplysning

Alm, Wenche (2004)
Department of Health Sciences
Abstract
Ungefär 37 000 av Sveriges befolkning är människor med förståndshandikapp. Syftet med denna studie var att ta reda på vilken sexualupplysning som finns för människor med förståndshandikapp samt att undersöka om denna upplysning gett en ökad kunskap kring sexualitet hos individer med förståndshandikapp. I denna studie har åtta vetenskapliga artiklar, som behandlar området förståndshandikapp och sexualupplysning, jämförts genom en integrerad analys. Följande tre ämnesområden har framträtt vid den integrerade analysen: Utbildning av människor med förståndshandikapp, utbildning av personal som arbetar med människor med förståndshandikapp samt personalens attityder till individens sexualitet. Det har visat sig att åtgärder som undervisning av... (More)
Ungefär 37 000 av Sveriges befolkning är människor med förståndshandikapp. Syftet med denna studie var att ta reda på vilken sexualupplysning som finns för människor med förståndshandikapp samt att undersöka om denna upplysning gett en ökad kunskap kring sexualitet hos individer med förståndshandikapp. I denna studie har åtta vetenskapliga artiklar, som behandlar området förståndshandikapp och sexualupplysning, jämförts genom en integrerad analys. Följande tre ämnesområden har framträtt vid den integrerade analysen: Utbildning av människor med förståndshandikapp, utbildning av personal som arbetar med människor med förståndshandikapp samt personalens attityder till individens sexualitet. Det har visat sig att åtgärder som undervisning av personer med förståndshandikapp under en längre period ökar deras kunskap om sexualitet. Sexualundervisning av personal ökar möjligheten att integrera sexualiteten i individernas vardagsliv. Genom ökad kunskap hos personalen kommer även en attitydförändring att komma till stånd och ämnet blir högre prioriterat samt kommer att ses som en integrerad del för hela individen (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Alm, Wenche
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
förståndshandikapp, sexualupplysning, attityder
language
Swedish
id
2528436
date added to LUP
2012-05-04 14:25:33
date last changed
2015-12-14 13:21:21
@misc{2528436,
  abstract     = {{Ungefär 37 000 av Sveriges befolkning är människor med förståndshandikapp. Syftet med denna studie var att ta reda på vilken sexualupplysning som finns för människor med förståndshandikapp samt att undersöka om denna upplysning gett en ökad kunskap kring sexualitet hos individer med förståndshandikapp. I denna studie har åtta vetenskapliga artiklar, som behandlar området förståndshandikapp och sexualupplysning, jämförts genom en integrerad analys. Följande tre ämnesområden har framträtt vid den integrerade analysen: Utbildning av människor med förståndshandikapp, utbildning av personal som arbetar med människor med förståndshandikapp samt personalens attityder till individens sexualitet. Det har visat sig att åtgärder som undervisning av personer med förståndshandikapp under en längre period ökar deras kunskap om sexualitet. Sexualundervisning av personal ökar möjligheten att integrera sexualiteten i individernas vardagsliv. Genom ökad kunskap hos personalen kommer även en attitydförändring att komma till stånd och ämnet blir högre prioriterat samt kommer att ses som en integrerad del för hela individen}},
  author       = {{Alm, Wenche}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Förståndshandikapp och sexualupplysning}},
  year         = {{2004}},
}