Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Eutanasi- sjuksköterskors och läkares attityder samt faktorer som påverkar deras ställningstagande

Carlsson, Izabella and Persson, Beatrice (2004)
Department of Health Sciences
Abstract
Eutanasi är ett omdebatterat ämne världen över och väcker starka känslor hos såväl den enskilde individen som hos sjukvårdspersonal. I dagens hälso- och sjukvård då den snabbt avancerande medicinska tekniken gör det möjligt att förlänga en patients liv, ställs sjuksköterskor och läkare ofta inför svåra etiska ställningstaganden om vem som har rätt att avgöra när ett liv skall ta slut. Syftet med studien var att belysa sjuk-sköterskors och läkares attityder avseende eutanasi samt faktorer som påverkadederas ställningstagande. Metoden som användes var en litteraturstudie där analys av nio vetenskapliga artiklar utfördes. Resultatet visade en utbredd acceptans av passiveutanasi. Beträffande aktiv eutanasi rådde det delade meningar.... (More)
Eutanasi är ett omdebatterat ämne världen över och väcker starka känslor hos såväl den enskilde individen som hos sjukvårdspersonal. I dagens hälso- och sjukvård då den snabbt avancerande medicinska tekniken gör det möjligt att förlänga en patients liv, ställs sjuksköterskor och läkare ofta inför svåra etiska ställningstaganden om vem som har rätt att avgöra när ett liv skall ta slut. Syftet med studien var att belysa sjuk-sköterskors och läkares attityder avseende eutanasi samt faktorer som påverkadederas ställningstagande. Metoden som användes var en litteraturstudie där analys av nio vetenskapliga artiklar utfördes. Resultatet visade en utbredd acceptans av passiveutanasi. Beträffande aktiv eutanasi rådde det delade meningar. Majoriteten av sjuk-sköterskorna och läkarna som argumenterade mot denna, var yrkesverksamma inom den palliativa vården. Religiösa aspekter och det olagliga i att utöva aktiv eutanasi visade sig vara vanligt förekommande orsaker till detta ställningstagande. Vid en eventuell legalisering av aktiv eutanasi ansåg majoriteten att det skulle finnas en strikt lagstiftning med klara direktiv. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Carlsson, Izabella and Persson, Beatrice
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Eutanasi, attityder, etiska ställningstaganden, sjuksköterskor, läkare
language
Swedish
id
2528440
date added to LUP
2012-05-04 14:25:33
date last changed
2015-12-14 13:21:21
@misc{2528440,
  abstract     = {{Eutanasi är ett omdebatterat ämne världen över och väcker starka känslor hos såväl  den enskilde individen som hos sjukvårdspersonal. I dagens hälso- och sjukvård då den snabbt avancerande medicinska tekniken gör det möjligt att förlänga en patients liv, ställs sjuksköterskor och läkare ofta inför svåra etiska ställningstaganden om vem som har rätt att avgöra när ett liv skall ta slut. Syftet med studien var att belysa sjuk-sköterskors och läkares attityder avseende eutanasi samt faktorer som påverkadederas ställningstagande. Metoden som användes var en litteraturstudie där analys av nio vetenskapliga artiklar utfördes. Resultatet visade en utbredd acceptans av passiveutanasi. Beträffande aktiv eutanasi rådde det delade meningar. Majoriteten av sjuk-sköterskorna och läkarna som argumenterade mot denna, var yrkesverksamma inom den palliativa vården. Religiösa aspekter och det olagliga i att utöva aktiv eutanasi visade sig vara vanligt förekommande orsaker till detta ställningstagande. Vid en eventuell legalisering av aktiv eutanasi ansåg majoriteten att det skulle finnas en strikt lagstiftning med klara direktiv.}},
  author       = {{Carlsson, Izabella and Persson, Beatrice}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Eutanasi- sjuksköterskors och läkares attityder samt faktorer som påverkar deras ställningstagande}},
  year         = {{2004}},
}