Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Föräldrars upplevelse av att få ett prematurfött barn

Eek, Susanne and Landgren, Helen (2004)
Department of Health Sciences
Abstract
Varje år föds cirka 90 000 barn i Sverige. Av dessa föds cirka 4,5 % för tidigt. Anknytningen till barnet påverkas av exempelvis separationen efter förlossningen, den avancerade medicinska utrustningen, barnets utseende och ibland den osäkra prognosen, som kan verka skrämmande. Syftet med studien var att belysa föräldrarnas upplevelser tiden efter den prematura förlossningen samt hur de hanterar sitt föräldraskap. Metoden var en litteraturstudie som bestod av granskning och analys av åtta vetenskapliga artiklar. Resultatet visar att föräldrar till prematurfödda barn upplever många stressfaktorer. Föräldrarna upplever situationen olika. Fyrtio procent av mödrarna rapporterade depressiva symtom efter förlossningen. Viktigt för föräldrarna... (More)
Varje år föds cirka 90 000 barn i Sverige. Av dessa föds cirka 4,5 % för tidigt. Anknytningen till barnet påverkas av exempelvis separationen efter förlossningen, den avancerade medicinska utrustningen, barnets utseende och ibland den osäkra prognosen, som kan verka skrämmande. Syftet med studien var att belysa föräldrarnas upplevelser tiden efter den prematura förlossningen samt hur de hanterar sitt föräldraskap. Metoden var en litteraturstudie som bestod av granskning och analys av åtta vetenskapliga artiklar. Resultatet visar att föräldrar till prematurfödda barn upplever många stressfaktorer. Föräldrarna upplever situationen olika. Fyrtio procent av mödrarna rapporterade depressiva symtom efter förlossningen. Viktigt för föräldrarna var att känna sig delaktiga i omvårdnaden av barnet. För att hjälpa föräldrarna måste information och stöd ges. Att uppmuntra föräldrarna till att skriva ner sina känslor i en dagbok och kontakt med andra föräldrar som varit i samma situation kan hjälpa dem att hantera sin stressfyllda situation. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Eek, Susanne and Landgren, Helen
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
attityder, behov, föräldrar, prematura barn
language
Swedish
id
2528455
date added to LUP
2012-05-04 14:25:33
date last changed
2015-12-14 13:21:21
@misc{2528455,
  abstract     = {{Varje år föds cirka 90 000 barn i Sverige. Av dessa föds cirka 4,5 % för tidigt. Anknytningen till barnet påverkas av exempelvis separationen efter förlossningen, den avancerade medicinska utrustningen, barnets utseende och ibland den osäkra prognosen, som kan verka skrämmande. Syftet med studien var att belysa föräldrarnas upplevelser tiden efter den prematura förlossningen samt hur de hanterar sitt föräldraskap. Metoden var en litteraturstudie som bestod av granskning och analys av åtta vetenskapliga artiklar. Resultatet visar att föräldrar till prematurfödda barn upplever många stressfaktorer. Föräldrarna upplever situationen olika. Fyrtio procent av mödrarna rapporterade depressiva symtom efter förlossningen. Viktigt för föräldrarna var att känna sig delaktiga i omvårdnaden av barnet. För att hjälpa föräldrarna måste information och stöd ges. Att uppmuntra föräldrarna till att skriva ner sina känslor i en dagbok och kontakt med andra föräldrar som varit i samma situation kan hjälpa dem att hantera sin stressfyllda situation.}},
  author       = {{Eek, Susanne and Landgren, Helen}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Föräldrars upplevelse av att få ett prematurfött barn}},
  year         = {{2004}},
}