Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Patienter med medelsvår samt svår kronsikt obstruktiv lungsjukdom

Grundström, Anna and Gudmundsson, Maria (2004)
Department of Health Sciences
Abstract
Det har förutspåtts att kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) år 2020 kommer att vara den tredje största dödsorsaken i världen. Åtta procent av Sveriges befolkning lider idag av KOL. Sjukdomen medför stort lidande för den drabbade i form av dyspné, trötthet och social isolering samt kostar samhället enorma summor varje år. Syftet med studien var att belysa hur fysisk träning påverkar prestationsförmåga och välbefinnande hos patienter med medelsvår samt svår KOL. Metoden var en litteraturstudie baserad på tio vetenskapliga artiklar. Resultatet visade att fysisk träning utförd i form av ett träningsprogram baserat på styrka och rörlighet ledde till ökad prestationsförmåga samt ökat välbefinnande hos patienter med medelsvår samt svår KOL.... (More)
Det har förutspåtts att kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) år 2020 kommer att vara den tredje största dödsorsaken i världen. Åtta procent av Sveriges befolkning lider idag av KOL. Sjukdomen medför stort lidande för den drabbade i form av dyspné, trötthet och social isolering samt kostar samhället enorma summor varje år. Syftet med studien var att belysa hur fysisk träning påverkar prestationsförmåga och välbefinnande hos patienter med medelsvår samt svår KOL. Metoden var en litteraturstudie baserad på tio vetenskapliga artiklar. Resultatet visade att fysisk träning utförd i form av ett träningsprogram baserat på styrka och rörlighet ledde till ökad prestationsförmåga samt ökat välbefinnande hos patienter med medelsvår samt svår KOL. Effekt erhölls i form av minskad dyspné, förbättrad ork och kondition, ökad uthållighet samt minskad oro och ångest. En ökad prestationsförmåga skapade också ett rikare socialt liv, patienterna orkade utöva aktiviteter mer än tidigare och kunde lättare klara av vardagens sysslor. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Grundström, Anna and Gudmundsson, Maria
supervisor
organization
alternative title
Effekter av fysisk träning på prestationsförmåga och välbefinnande.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL), fysisk träning, prestationsförmåga, välbefinnande
language
Swedish
id
2528480
date added to LUP
2012-05-04 14:25:33
date last changed
2015-12-14 13:21:21
@misc{2528480,
  abstract     = {{Det har förutspåtts att kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) år 2020 kommer att vara den tredje största dödsorsaken i världen. Åtta procent av Sveriges befolkning lider idag av KOL. Sjukdomen medför stort lidande för den drabbade i form av dyspné, trötthet och social isolering samt kostar samhället enorma summor varje år. Syftet med studien var att belysa hur fysisk träning påverkar prestationsförmåga och välbefinnande hos patienter med medelsvår samt svår KOL. Metoden var en litteraturstudie baserad på tio vetenskapliga artiklar. Resultatet visade att fysisk träning utförd i form av ett träningsprogram baserat på styrka och rörlighet ledde till ökad prestationsförmåga samt ökat välbefinnande hos patienter med medelsvår samt svår KOL. Effekt erhölls i form av minskad dyspné, förbättrad ork och kondition, ökad uthållighet samt minskad oro och ångest. En ökad prestationsförmåga skapade också ett rikare socialt liv, patienterna orkade utöva aktiviteter mer än tidigare och kunde lättare klara av vardagens sysslor.}},
  author       = {{Grundström, Anna and Gudmundsson, Maria}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Patienter med medelsvår samt svår kronsikt obstruktiv lungsjukdom}},
  year         = {{2004}},
}