Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Datortomografi och magnetresonans undersökningar

Engert, Lina and Persson, Ewa (2004)
Department of Health Sciences
Abstract
I Sverige misshandlas tio barn till döds varje år. Huvudtrauma är den vanligaste orsaken till dödsfall hos misshandlade barn under två års ålder. Rätt undersöknings metod och snabb diagnos förbättrar prognosen för dessa barn. Syftet med studien var att beskriva hur datortomografi och magnetresonans – undersökningar bidrar till diagnostisering av barnmisshandel hos små barn med huvudskador samt vilka tecken och skador som identifieras på röntgenbilderna hos dessa barn. Metoden var en litteraturstudie med granskning och analys av tio vetenskapliga artiklar. Resultatet visade att datortomografi används för att diagnostisera i det akuta skedet pga. modalitetens snabbhet och tillgänglighet. Magnetresonans - tekniken har utvecklats och DWI -... (More)
I Sverige misshandlas tio barn till döds varje år. Huvudtrauma är den vanligaste orsaken till dödsfall hos misshandlade barn under två års ålder. Rätt undersöknings metod och snabb diagnos förbättrar prognosen för dessa barn. Syftet med studien var att beskriva hur datortomografi och magnetresonans – undersökningar bidrar till diagnostisering av barnmisshandel hos små barn med huvudskador samt vilka tecken och skador som identifieras på röntgenbilderna hos dessa barn. Metoden var en litteraturstudie med granskning och analys av tio vetenskapliga artiklar. Resultatet visade att datortomografi används för att diagnostisera i det akuta skedet pga. modalitetens snabbhet och tillgänglighet. Magnetresonans - tekniken har utvecklats och DWI - viktade bilder ger mer information om skadans omfattning. Subduralhematom var den vanligaste skadan orsakad av misshandel mot huvudet. För diagnosen barnmisshandel krävs utöver magnetresonans och/eller datortomografi undersökningar även multidisciplinära utredningar. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Engert, Lina and Persson, Ewa
supervisor
organization
alternative title
Diagnostisering av huvudskada hos små barn orsakad av barnmisshandel.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
barnmisshandel, datortomografi, huvudskada, magnetresonans, småbarn, spädbarn
language
Swedish
id
2528485
date added to LUP
2012-05-04 14:25:33
date last changed
2015-12-14 13:21:21
@misc{2528485,
  abstract     = {{I Sverige misshandlas tio barn till döds varje år. Huvudtrauma är den vanligaste orsaken till dödsfall hos misshandlade barn under två års ålder. Rätt undersöknings metod och snabb diagnos förbättrar prognosen för dessa barn. Syftet med studien var att beskriva hur datortomografi och magnetresonans – undersökningar bidrar till diagnostisering av barnmisshandel hos små barn med huvudskador samt vilka tecken och skador som identifieras på röntgenbilderna hos dessa barn. Metoden var en litteraturstudie med granskning och analys av tio vetenskapliga artiklar. Resultatet visade att datortomografi används för att diagnostisera i det akuta skedet pga. modalitetens snabbhet och tillgänglighet. Magnetresonans - tekniken har utvecklats och DWI - viktade bilder ger mer information om skadans omfattning. Subduralhematom var den vanligaste skadan orsakad av misshandel mot huvudet. För diagnosen barnmisshandel krävs utöver magnetresonans och/eller datortomografi undersökningar även multidisciplinära utredningar.}},
  author       = {{Engert, Lina and Persson, Ewa}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Datortomografi och magnetresonans undersökningar}},
  year         = {{2004}},
}