Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Patientstråldoser vid datortomografi av hjärna

Pettersson, Maj-Inger and Larsson Westford, Christina (2004)
Department of Health Sciences
Abstract
AbstraktInledning: Vid datortomografi av huvudregionen måste hänsyn tas till strålningskänsliga organ t.ex. ögonlinsen och thyroidea. Minimering av patientstråldoserna med bibehållen bildkvalitet är en viktig omvårdnadsåtgärd för röntgensjuksköterskan.Syfte: Syftet med studien var att genom fantommätning bestämma den stråldos en patient får som genomgår datortomografi standard CT singleslice- och spiral multisliceteknik.Metod: En kvantitativ studie av patientstråldoser vid datortomografi av hjärnan genom mätningar på fantom, med inriktning på ögats lins och thyroidea. Stråldoserna mättes med TLD- dosimetrar utplacerade på fantomet vid ögon, näsrot och thyroidea. Dosmätningar som rutinmässigt görs av datortomografen noterades. En... (More)
AbstraktInledning: Vid datortomografi av huvudregionen måste hänsyn tas till strålningskänsliga organ t.ex. ögonlinsen och thyroidea. Minimering av patientstråldoserna med bibehållen bildkvalitet är en viktig omvårdnadsåtgärd för röntgensjuksköterskan.Syfte: Syftet med studien var att genom fantommätning bestämma den stråldos en patient får som genomgår datortomografi standard CT singleslice- och spiral multisliceteknik.Metod: En kvantitativ studie av patientstråldoser vid datortomografi av hjärnan genom mätningar på fantom, med inriktning på ögats lins och thyroidea. Stråldoserna mättes med TLD- dosimetrar utplacerade på fantomet vid ögon, näsrot och thyroidea. Dosmätningar som rutinmässigt görs av datortomografen noterades. En undersökning med standard CT singleslice- och tre undersökningar med spiral CT multisliceteknik genomfördes.Resultat: Vid två av tre dosimeterplaceringar uppmättes de lägsta värdena för undersökning standard CT singleslice. Värdena för thyroidea visade störst variation. De högsta värdena uppmättes vid undersökning spiral multislice 30 dorsalt flekterad. Vikten av noggrann inställning av exponeringsparametrar och omsorgsfullt positionerad patient i förhållande till OM-plan framhölls. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Pettersson, Maj-Inger and Larsson Westford, Christina
supervisor
organization
alternative title
Mätning på fantom med single- och multisliceteknik.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
stråldosmätning, CT-hjärna, ögonlinsdos, thyroideados, röntgen, TLD-dosimeter
language
Swedish
id
2528504
date added to LUP
2012-05-04 14:25:33
date last changed
2015-12-14 13:21:21
@misc{2528504,
  abstract     = {{AbstraktInledning: Vid datortomografi av huvudregionen måste hänsyn tas till strålningskänsliga organ t.ex. ögonlinsen och thyroidea. Minimering av patientstråldoserna med bibehållen bildkvalitet är en viktig omvårdnadsåtgärd för röntgensjuksköterskan.Syfte: Syftet med studien var att genom fantommätning bestämma den stråldos en patient får som genomgår datortomografi standard CT singleslice- och spiral multisliceteknik.Metod: En kvantitativ studie av patientstråldoser vid datortomografi av hjärnan genom mätningar på fantom, med inriktning på ögats lins och thyroidea. Stråldoserna mättes med TLD- dosimetrar utplacerade på fantomet vid ögon, näsrot och thyroidea. Dosmätningar som rutinmässigt görs av datortomografen noterades. En undersökning med standard CT singleslice- och tre undersökningar med spiral CT multisliceteknik genomfördes.Resultat: Vid två av tre dosimeterplaceringar uppmättes de lägsta värdena för undersökning standard CT singleslice. Värdena för thyroidea visade störst variation. De högsta värdena uppmättes vid undersökning spiral multislice 30 dorsalt flekterad. Vikten av noggrann inställning av exponeringsparametrar och omsorgsfullt positionerad patient i förhållande till OM-plan framhölls.}},
  author       = {{Pettersson, Maj-Inger and Larsson Westford, Christina}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Patientstråldoser vid datortomografi av hjärna}},
  year         = {{2004}},
}