Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Utvärdering av hälsostatusformulär vid parkinsons sjukdom

Dahlberg, Anneli and Kim, Mi-young (2004)
Department of Health Sciences
Abstract
Efter den första upplagan pre-testats upptäcktes några problem med instrumentet avseende språklighet och innehåll. Syftet med studien var att utvärdera den modifierade svenska upplagan av det Parkinson-specifika hälsostatusformulär, PDQ-39, avseende språk och innehållsvaliditet ur ett patientperspektiv. Kvantitativ och kvalitativa intervjuer med 13 utvalda patienter samt nya versionen av svenska PDQ-39 och utvärderingsformulär användes. Baserad på intervjun identifierades tillförlitlighet och användbarhet av instrumentet genom att utvärdera språk och innehåll. Resultatet visade att ca 85 % av deltagarna tyckte att instrumentet var mycket bra att använda som det var. Ingen av de tillfrågade upplevde problem med att förstå frågorna i PDQ-39,... (More)
Efter den första upplagan pre-testats upptäcktes några problem med instrumentet avseende språklighet och innehåll. Syftet med studien var att utvärdera den modifierade svenska upplagan av det Parkinson-specifika hälsostatusformulär, PDQ-39, avseende språk och innehållsvaliditet ur ett patientperspektiv. Kvantitativ och kvalitativa intervjuer med 13 utvalda patienter samt nya versionen av svenska PDQ-39 och utvärderingsformulär användes. Baserad på intervjun identifierades tillförlitlighet och användbarhet av instrumentet genom att utvärdera språk och innehåll. Resultatet visade att ca 85 % av deltagarna tyckte att instrumentet var mycket bra att använda som det var. Ingen av de tillfrågade upplevde problem med att förstå frågorna i PDQ-39, och de flesta tyckte språket var tydligt och klart. Studien tyder dock på att det kan föreligga ett framtida utvecklingsbehov speciellt för äldre och långtidsdrabbade patienter för att bättre anpassa instrumentet för dessa patientgrupper. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Dahlberg, Anneli and Kim, Mi-young
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Parkinsons sjukdom, hälsostatus, bedömning, pretest
language
Swedish
id
2528524
date added to LUP
2012-05-04 14:25:33
date last changed
2015-12-14 13:21:21
@misc{2528524,
  abstract     = {{Efter den första upplagan pre-testats upptäcktes några problem med instrumentet avseende språklighet och innehåll. Syftet med studien var att utvärdera den modifierade svenska upplagan av det Parkinson-specifika hälsostatusformulär, PDQ-39, avseende språk och innehållsvaliditet ur ett patientperspektiv. Kvantitativ och kvalitativa intervjuer med 13 utvalda patienter samt nya versionen av svenska PDQ-39 och utvärderingsformulär användes. Baserad på intervjun identifierades tillförlitlighet och användbarhet av instrumentet genom att utvärdera språk och innehåll. Resultatet visade att ca 85 % av deltagarna tyckte att instrumentet var mycket bra att använda som det var. Ingen av de tillfrågade upplevde problem med att förstå frågorna i PDQ-39, och de flesta tyckte språket var tydligt och klart. Studien tyder dock på att det kan föreligga ett framtida utvecklingsbehov speciellt för äldre och långtidsdrabbade patienter för att bättre anpassa instrumentet för dessa patientgrupper.}},
  author       = {{Dahlberg, Anneli and Kim, Mi-young}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Utvärdering av hälsostatusformulär vid parkinsons sjukdom}},
  year         = {{2004}},
}