Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Föräldrars upplevelse av att leva med ett kroniskt sjukt barn

Kvart, Marie (2004)
Department of Health Sciences
Abstract
Studiens syfte var att undersöka moderns resp faderns upplevelse av somatisk kronisk sjukdom hos barn 0 - 18 år, samt föräldrars särskilda behov av stöd. Metoden var en integrerad analys av åtta vetenskapliga artiklar från USA, Australien och Storbrittanien. Resultatet visade att sjukdom starkt påverkade hela familjens liv ur social, psykosocial, praktisk och ekonomisk aspekt. Av föräldrarna krävdes omvärdering av vad som var viktigt i livet och en nyorientering mot en förändrad normalitet. Föräldraskapet utökades i omfattning, intensitet och tid. Behov av upprepad vårdinformation och kompetent avlastning i hemmet framkom. Båda föräldrarna såg en skicklig sjuksköterska som en central gestalt för kontinuitet och relationsskapande i... (More)
Studiens syfte var att undersöka moderns resp faderns upplevelse av somatisk kronisk sjukdom hos barn 0 - 18 år, samt föräldrars särskilda behov av stöd. Metoden var en integrerad analys av åtta vetenskapliga artiklar från USA, Australien och Storbrittanien. Resultatet visade att sjukdom starkt påverkade hela familjens liv ur social, psykosocial, praktisk och ekonomisk aspekt. Av föräldrarna krävdes omvärdering av vad som var viktigt i livet och en nyorientering mot en förändrad normalitet. Föräldraskapet utökades i omfattning, intensitet och tid. Behov av upprepad vårdinformation och kompetent avlastning i hemmet framkom. Båda föräldrarna såg en skicklig sjuksköterska som en central gestalt för kontinuitet och relationsskapande i omvårdnaden. Mödrar framhöll behov av uppmärksamhet som självständig individ oberoende barnet, medan fäder behövde bekräftelse som viktiga och delaktiga i barnets liv och vård. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Kvart, Marie
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
barn, föräldrar, kronisk sjukdom, förldraskap
language
Swedish
id
2528544
date added to LUP
2012-05-04 14:25:33
date last changed
2015-12-14 13:21:21
@misc{2528544,
  abstract     = {{Studiens syfte var att undersöka moderns resp faderns upplevelse av somatisk kronisk sjukdom hos barn 0 - 18 år, samt föräldrars särskilda behov av stöd. Metoden var en integrerad analys av åtta vetenskapliga artiklar från USA, Australien och Storbrittanien. Resultatet visade att sjukdom starkt påverkade hela familjens liv ur social, psykosocial, praktisk och ekonomisk aspekt. Av föräldrarna krävdes omvärdering av vad som var viktigt i livet och en nyorientering mot en förändrad normalitet. Föräldraskapet utökades i omfattning, intensitet och tid. Behov av upprepad vårdinformation och kompetent avlastning i hemmet framkom. Båda föräldrarna såg en skicklig sjuksköterska som en central gestalt för kontinuitet och relationsskapande i omvårdnaden. Mödrar framhöll behov av uppmärksamhet som självständig individ oberoende barnet, medan fäder behövde bekräftelse som viktiga och delaktiga i barnets liv och vård.}},
  author       = {{Kvart, Marie}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Föräldrars upplevelse av att leva med ett kroniskt sjukt barn}},
  year         = {{2004}},
}