Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Familjens upplevelse av att leva med en schizofren anhörig

Sognell, Kajsa (2004)
Department of Health Sciences
Abstract
Många mentalt sjuka bor i eget boende och mellan femtio och sjuttio procent bor hos sina föräldrar sedan de flesta mentalsjukhus i Sverige stängde på åttiotalet och kommunbaserad service tog över. Det ledde till att familjens roll förändrades. Utvecklandet av konceptet expressed emotions (EE) på femtiotalet gjorde att forskningen om schizofreni kom att fokuseras på familjen och det visade sig att klimatet i familjen påverkade sjukdomsförloppet. Syftet med denna studie var att studera vilka upplevelser som uppstår då man lever som anhörig till en person med schizofreni. Detta är en litteraturstudie som bygger på en analys av tio kvalitativa artiklar. Många anhöriga upplevde hög grad av oro, stress och frustration och en försämring av det... (More)
Många mentalt sjuka bor i eget boende och mellan femtio och sjuttio procent bor hos sina föräldrar sedan de flesta mentalsjukhus i Sverige stängde på åttiotalet och kommunbaserad service tog över. Det ledde till att familjens roll förändrades. Utvecklandet av konceptet expressed emotions (EE) på femtiotalet gjorde att forskningen om schizofreni kom att fokuseras på familjen och det visade sig att klimatet i familjen påverkade sjukdomsförloppet. Syftet med denna studie var att studera vilka upplevelser som uppstår då man lever som anhörig till en person med schizofreni. Detta är en litteraturstudie som bygger på en analys av tio kvalitativa artiklar. Många anhöriga upplevde hög grad av oro, stress och frustration och en försämring av det sociala livet. Den första tiden efter sjukdomens utbrott upplevdes som chockartad. Informationen från vården upplevdes som dålig men de flesta finner copingstrategier efter en tid och får hjälp av självhjälporganisationer. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Sognell, Kajsa
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
schizofreni, familjen, anhörig, närstående
language
Swedish
id
2528588
date added to LUP
2012-05-04 14:25:33
date last changed
2015-12-14 13:21:21
@misc{2528588,
  abstract     = {{Många mentalt sjuka bor i eget boende och mellan femtio och sjuttio procent bor hos sina föräldrar sedan de flesta mentalsjukhus i Sverige stängde på åttiotalet och kommunbaserad service tog över. Det ledde till att familjens roll förändrades. Utvecklandet av konceptet expressed emotions (EE) på femtiotalet gjorde att forskningen om schizofreni kom att fokuseras på familjen och det visade sig att klimatet i familjen påverkade sjukdomsförloppet. Syftet med denna studie var att studera vilka upplevelser som uppstår då man lever som anhörig till en person med schizofreni. Detta är en litteraturstudie som bygger på en analys av tio kvalitativa artiklar. Många anhöriga upplevde hög grad av oro, stress och frustration och en försämring av det sociala livet. Den första tiden efter sjukdomens utbrott upplevdes som chockartad. Informationen från vården upplevdes som dålig men de flesta finner copingstrategier efter en tid och får hjälp av självhjälporganisationer.}},
  author       = {{Sognell, Kajsa}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Familjens upplevelse av att leva med en schizofren anhörig}},
  year         = {{2004}},
}