Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Prehospital dokumentation

Szymczak, Anna and Therén, Karin (2004)
Department of Health Sciences
Abstract
År 2003 transporterades ungefär 10 000 patienter i Region Skåne med ambulans på grund av akuta bröstsmärtor. Vetenskapliga studier om dokumentationen av arbetet kring dessa patienter är ytterst få. Om dokumentationen blir bristfällig finns risk för försämrad omvårdnad och onödigt lidande för patienten. Därför är det viktigt att undersöka dokumentationen och utvärderingen av akuta bröstsmärtor ur ett omvårdnadsperspektiv. Syftet med studien var att undersöka dokumentationen kring det prehospitala omhändertagandet av patienter med akuta bröstsmärtor, hur stor del av patienterna som fick skatta och utvärdera sin smärta före och efter behandling, samt vilken behandling ambulanspersonalen gav. Undersökarna erhöll sitt material ur ett system för... (More)
År 2003 transporterades ungefär 10 000 patienter i Region Skåne med ambulans på grund av akuta bröstsmärtor. Vetenskapliga studier om dokumentationen av arbetet kring dessa patienter är ytterst få. Om dokumentationen blir bristfällig finns risk för försämrad omvårdnad och onödigt lidande för patienten. Därför är det viktigt att undersöka dokumentationen och utvärderingen av akuta bröstsmärtor ur ett omvårdnadsperspektiv. Syftet med studien var att undersöka dokumentationen kring det prehospitala omhändertagandet av patienter med akuta bröstsmärtor, hur stor del av patienterna som fick skatta och utvärdera sin smärta före och efter behandling, samt vilken behandling ambulanspersonalen gav. Undersökarna erhöll sitt material ur ett system för registrering av åtgärder som ambulanssjukvården använder sig av (MAMBA). Resultatet visade att det sker ett stort arbete kring dessa patienter och en stor del av patienterna blir bättre efter behandling. Men studien visade även på stora brister i ambulanspersonalens registrering av patientens smärtskattning. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Szymczak, Anna and Therén, Karin
supervisor
organization
alternative title
Smärtskattning, smärtlindring, utvärdering, akuta bröstsmärtor, ambulanssjukvården.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Chest pain, documentation, emergency medical services, analgesia
language
Swedish
id
2528592
date added to LUP
2012-05-04 14:25:33
date last changed
2015-12-14 13:21:21
@misc{2528592,
  abstract     = {{År 2003 transporterades ungefär 10 000 patienter i Region Skåne med ambulans på grund av akuta bröstsmärtor. Vetenskapliga studier om dokumentationen av arbetet kring dessa patienter är ytterst få. Om dokumentationen blir bristfällig finns risk för försämrad omvårdnad och onödigt lidande för patienten. Därför är det viktigt att undersöka dokumentationen och utvärderingen av akuta bröstsmärtor ur ett omvårdnadsperspektiv. Syftet med studien var att undersöka dokumentationen kring det prehospitala omhändertagandet av patienter med akuta bröstsmärtor, hur stor del av patienterna som fick skatta och utvärdera sin smärta före och efter behandling, samt vilken behandling ambulanspersonalen gav. Undersökarna erhöll sitt material ur ett system för registrering av åtgärder som ambulanssjukvården använder sig av (MAMBA). Resultatet visade att det sker ett stort arbete kring dessa patienter och en stor del av patienterna blir bättre efter behandling. Men studien visade även på stora brister i ambulanspersonalens registrering av patientens smärtskattning.}},
  author       = {{Szymczak, Anna and Therén, Karin}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Prehospital dokumentation}},
  year         = {{2004}},
}