Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Preventiva åtgärder mot fetma för skolbarn med övervikt

Razpoush, Afsaneh and Wiberg, Helena (2004)
Department of Health Sciences
Abstract
Bakgrund:Övervikt hos barn är ett kraftigt ökande problem i stora delar av världen. Fetma ses idag som ett globalt hälsoproblem och WHO fastställde 1997 att fetma ska klassas som en sjukdom. Bidragande orsaker är felaktig kost och inaktivitet. Fetma i sig leder till ökad sjuklighet.Syfte: Att belysa vilka preventiva åtgärder distriktsköterskan kan vidta för att förebygga fetma hos överviktiga skolbarn.Metod: Studien är en litteraturstudie med sökningar i PubMed och Cinahl med sökorden children, prevention, nursing management, intervention, obesity, nursing care, health care och primary care. Resultat: Interventionerna bestod oftas av flera olika komponenter med varierande framgång. De mest förekommande momenten var skolbaserade... (More)
Bakgrund:Övervikt hos barn är ett kraftigt ökande problem i stora delar av världen. Fetma ses idag som ett globalt hälsoproblem och WHO fastställde 1997 att fetma ska klassas som en sjukdom. Bidragande orsaker är felaktig kost och inaktivitet. Fetma i sig leder till ökad sjuklighet.Syfte: Att belysa vilka preventiva åtgärder distriktsköterskan kan vidta för att förebygga fetma hos överviktiga skolbarn.Metod: Studien är en litteraturstudie med sökningar i PubMed och Cinahl med sökorden children, prevention, nursing management, intervention, obesity, nursing care, health care och primary care. Resultat: Interventionerna bestod oftas av flera olika komponenter med varierande framgång. De mest förekommande momenten var skolbaserade undervisningar för att öka den fysiska aktiviteten, minska inaktivitet samt förbättra barnens kost.Konklusion: Sjuktsköterskan kan öka kunskapen hos barn och föräldrar om vikten av sunda kostvanor, ökad aktivitet och minskad inaktivitet genom att informera dem enskilt och i grupp och därmed bidra till en normaliserad viktutveckling. Sjuksköterskan kan även verka för en skolmiljö som sätter fokus på bra matvanor och möjligheter till aktivitet i skolan. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Razpoush, Afsaneh and Wiberg, Helena
supervisor
organization
alternative title
Strategier för sjuksköterskor i öppenvård.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
child,,prevention,nursing,intervention,obesity
language
Swedish
id
2528602
date added to LUP
2012-05-04 14:25:33
date last changed
2015-12-14 13:21:21
@misc{2528602,
  abstract     = {{Bakgrund:Övervikt hos barn är ett kraftigt ökande problem i stora delar av världen. Fetma ses idag som ett globalt hälsoproblem och WHO fastställde 1997 att fetma ska klassas som en sjukdom. Bidragande orsaker är felaktig kost och inaktivitet. Fetma i sig leder till ökad sjuklighet.Syfte: Att belysa vilka preventiva åtgärder distriktsköterskan kan vidta för att förebygga fetma hos överviktiga skolbarn.Metod: Studien är en litteraturstudie med sökningar i PubMed och Cinahl med sökorden children, prevention, nursing management, intervention, obesity, nursing care, health care och primary care. Resultat: Interventionerna bestod oftas av flera olika komponenter med varierande framgång. De mest förekommande momenten var skolbaserade undervisningar för att öka den fysiska aktiviteten, minska inaktivitet samt förbättra barnens kost.Konklusion: Sjuktsköterskan kan öka kunskapen hos barn och föräldrar om vikten av sunda kostvanor, ökad aktivitet och minskad inaktivitet genom att informera dem enskilt och i grupp och därmed bidra till en normaliserad viktutveckling. Sjuksköterskan kan även verka för en skolmiljö som sätter fokus på bra matvanor och möjligheter till aktivitet i skolan.}},
  author       = {{Razpoush, Afsaneh and Wiberg, Helena}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Preventiva åtgärder mot fetma för skolbarn med övervikt}},
  year         = {{2004}},
}