Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Bröstcancer

Ahmadi, Kathy (2004)
Department of Health Sciences
Abstract
Att genomgå behandling för bröstcancer kan medföra en traumatisk förlust både fysiskt, psykiskt och socialt eftersom sjukdomen kan upplevas som ett hot mot livet. Syftet med litteraturstudien var att belysa kvinnors psykosociala situation efter operation av bröstcancer. Metoden var en litteraturstudie med elva vetenskapliga artiklar som granskades och analyserades. I resultatet framkom förändring och relationer som gemensamma begrepp vilka presenterades i följande sammanställning;kroppsuppfattning, sexualitet och självkänsla. Efter operation av bröstcancer ändrades bilden av den egna kroppen då brösten som symbol för kvinnlighet avlägsnades. Modifierad radikal mastektomi MRM gav en mer förändrad kroppsuppfattning jämfört med bröstbevarande... (More)
Att genomgå behandling för bröstcancer kan medföra en traumatisk förlust både fysiskt, psykiskt och socialt eftersom sjukdomen kan upplevas som ett hot mot livet. Syftet med litteraturstudien var att belysa kvinnors psykosociala situation efter operation av bröstcancer. Metoden var en litteraturstudie med elva vetenskapliga artiklar som granskades och analyserades. I resultatet framkom förändring och relationer som gemensamma begrepp vilka presenterades i följande sammanställning;kroppsuppfattning, sexualitet och självkänsla. Efter operation av bröstcancer ändrades bilden av den egna kroppen då brösten som symbol för kvinnlighet avlägsnades. Modifierad radikal mastektomi MRM gav en mer förändrad kroppsuppfattning jämfört med bröstbevarande kirurgi BCS. Detta innebar att det byggdes upp känslor av att vara mindre attraktiv vilket påverkade kvinnors självkänsla och sociala relationer. Däremot gav omedelbar rekonstruktion IR ett skydd för kvinnor att inte känna förlust av bröstet och drabbas av förändrad kroppsuppfattning. Förändrad sexualitet upplevdes vid behandling med kemoterapi. Överlevnaden ansågs viktigare än att förlora ett bröst. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Ahmadi, Kathy
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Mastektomi, bröstbevarande kirurgi, bröst rekonstruktion, kroppsuppfattning, sexualitet, självkänsla
language
Swedish
id
2528616
date added to LUP
2012-05-04 14:25:33
date last changed
2015-12-14 13:21:21
@misc{2528616,
  abstract     = {{Att genomgå behandling för bröstcancer kan medföra en traumatisk förlust både fysiskt, psykiskt och socialt eftersom sjukdomen kan upplevas som ett hot mot livet. Syftet med litteraturstudien var att belysa kvinnors psykosociala situation efter operation av bröstcancer. Metoden var en litteraturstudie med elva vetenskapliga artiklar som granskades och analyserades. I resultatet framkom förändring och relationer som gemensamma begrepp vilka presenterades i följande sammanställning;kroppsuppfattning, sexualitet och självkänsla. Efter operation av bröstcancer ändrades bilden av den egna kroppen då brösten som symbol för kvinnlighet avlägsnades. Modifierad radikal mastektomi MRM gav en mer förändrad kroppsuppfattning jämfört med bröstbevarande kirurgi BCS. Detta innebar att det byggdes upp känslor av att vara mindre attraktiv vilket påverkade kvinnors självkänsla och sociala relationer. Däremot gav omedelbar rekonstruktion IR ett skydd för kvinnor att inte känna förlust av bröstet och drabbas av förändrad kroppsuppfattning. Förändrad sexualitet upplevdes vid behandling med kemoterapi. Överlevnaden ansågs viktigare än att förlora ett bröst.}},
  author       = {{Ahmadi, Kathy}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Bröstcancer}},
  year         = {{2004}},
}