Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Patienters upplevelser av att leva med implanterbar defibrillator

Carlsson, Susanne and Gerhardsson, Maria (2004)
Department of Health Sciences
Abstract
Kardiovaskulär sjukdom orsakar en mycket stor del av dödligheten och sjukligheten i vårt land. En del av patienterna med kardiovaskulär sjukdom drabbas av återkommande livshotande arytmier. En effektiv behandlingsmetod mot livshotande arytmier är en implanterbar defibrillator (ICD) och dess användande bedöms att öka. Syftet med denna litteraturstudie var att belysa patienters upplevelser av att leva med ICD. Åtta vetenskapliga artiklar granskades och analyserades samt sammanställdes i en integrerad analys. I resultatet framkom patienternas upplevelser utifrån sex olika områden så som oro och rädsla, information, smärta, fysisk aktivitet, socialt nätverk samt hälsa. Det visade sig att oro och rädsla var ett återkommande tema i patienternas... (More)
Kardiovaskulär sjukdom orsakar en mycket stor del av dödligheten och sjukligheten i vårt land. En del av patienterna med kardiovaskulär sjukdom drabbas av återkommande livshotande arytmier. En effektiv behandlingsmetod mot livshotande arytmier är en implanterbar defibrillator (ICD) och dess användande bedöms att öka. Syftet med denna litteraturstudie var att belysa patienters upplevelser av att leva med ICD. Åtta vetenskapliga artiklar granskades och analyserades samt sammanställdes i en integrerad analys. I resultatet framkom patienternas upplevelser utifrån sex olika områden så som oro och rädsla, information, smärta, fysisk aktivitet, socialt nätverk samt hälsa. Det visade sig att oro och rädsla var ett återkommande tema i patienternas dagliga liv. Det framkom även att informationens betydelse var av stor dignitet för patienter med ICD. Sjuksköterskan har en stor del i patientens rehabilitering och genom ökad kännedom om denna grupp patienter samt deras upplevelser kan hon därmed utföra en bättre omvårdnad. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Carlsson, Susanne and Gerhardsson, Maria
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
icd, upplevelser, oro, rädsla, information
language
Swedish
id
2528629
date added to LUP
2012-05-04 14:25:33
date last changed
2015-12-14 13:21:21
@misc{2528629,
  abstract     = {{Kardiovaskulär sjukdom orsakar en mycket stor del av dödligheten och sjukligheten i vårt land. En del av patienterna med kardiovaskulär sjukdom drabbas av återkommande livshotande arytmier. En effektiv behandlingsmetod mot livshotande arytmier är en implanterbar defibrillator (ICD) och dess användande bedöms att öka. Syftet med denna litteraturstudie var att belysa patienters upplevelser av att leva med ICD. Åtta vetenskapliga artiklar granskades och analyserades samt sammanställdes i en integrerad analys. I resultatet framkom patienternas upplevelser utifrån sex olika områden så som oro och rädsla, information, smärta, fysisk aktivitet, socialt nätverk samt hälsa. Det visade sig att oro och rädsla var ett återkommande tema i patienternas dagliga liv. Det framkom även att informationens betydelse var av stor dignitet för patienter med ICD. Sjuksköterskan har en stor del i patientens rehabilitering och genom ökad kännedom om denna grupp patienter samt deras upplevelser kan hon därmed utföra en bättre omvårdnad.}},
  author       = {{Carlsson, Susanne and Gerhardsson, Maria}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Patienters upplevelser av att leva med implanterbar defibrillator}},
  year         = {{2004}},
}