Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Tecken på behov av stöd till föräldrar vars barn har cancer

Stiefler, Birgitta (2004)
Department of Health Sciences
Abstract
Syftet med denna litteraturstudie var att identifiera tecken på behov av stöd till föräldrar vars barn har cancer. För att dessa föräldrar ska kunna få adekvat stöd krävs det att sjuksköterskan som omvårdnadsexpert är medveten om de tecken på stress och ångest vilka kan uppstå. Artiklarna var åtta till antalet och söktes via databaserna MedLine och Cinahl. Dessutom gjordes även en manuell sökning via referenslistor. I resultatet framkom det att tecken på stödhjälp fanns inom huvudkategorierna: Tecken på ångest och behov av stödinsatser och även socioekonomiska aspekter och stödåtgärder. Genom att stödja föräldrar i deras kris av det sjuka barnet hjälpte sjuksköterskan till att få en väl fungerande familj under rådande behandling och... (More)
Syftet med denna litteraturstudie var att identifiera tecken på behov av stöd till föräldrar vars barn har cancer. För att dessa föräldrar ska kunna få adekvat stöd krävs det att sjuksköterskan som omvårdnadsexpert är medveten om de tecken på stress och ångest vilka kan uppstå. Artiklarna var åtta till antalet och söktes via databaserna MedLine och Cinahl. Dessutom gjordes även en manuell sökning via referenslistor. I resultatet framkom det att tecken på stödhjälp fanns inom huvudkategorierna: Tecken på ångest och behov av stödinsatser och även socioekonomiska aspekter och stödåtgärder. Genom att stödja föräldrar i deras kris av det sjuka barnet hjälpte sjuksköterskan till att få en väl fungerande familj under rådande behandling och rehabilitering. På grund av den ökade överlevnaden hos denna patientkategori ökar behovet av stöd vilket sjuksköterskan ska vara medveten om och via vetenskaplig forskning kunna lära sig tyda tecken på. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Stiefler, Birgitta
supervisor
organization
alternative title
Med fokus på sjuksköterskans roll att främja stödåtgärder.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Pediatrisk cancervård, föräldrar behov, anpassnig, stöd.
language
Swedish
id
2528634
date added to LUP
2012-05-04 14:25:33
date last changed
2015-12-14 13:21:21
@misc{2528634,
  abstract     = {{Syftet med denna litteraturstudie var att identifiera tecken på behov av stöd till föräldrar vars barn har cancer. För att dessa föräldrar ska kunna få adekvat stöd krävs det att sjuksköterskan som omvårdnadsexpert är medveten om de tecken på stress och ångest vilka kan uppstå. Artiklarna var åtta till antalet och söktes via databaserna MedLine och Cinahl. Dessutom gjordes även en manuell sökning via referenslistor. I resultatet framkom det att tecken på stödhjälp fanns inom huvudkategorierna: Tecken på ångest och behov av stödinsatser och även socioekonomiska aspekter och stödåtgärder. Genom att stödja föräldrar i deras kris av det sjuka barnet hjälpte sjuksköterskan till att få en väl fungerande familj under rådande behandling och rehabilitering. På grund av den ökade överlevnaden hos denna patientkategori ökar behovet av stöd vilket sjuksköterskan ska vara medveten om och via vetenskaplig forskning kunna lära sig tyda tecken på.}},
  author       = {{Stiefler, Birgitta}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Tecken på behov av stöd till föräldrar vars barn har cancer}},
  year         = {{2004}},
}