Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sällskapsdjurens medverkan i omvårdnaden av patienter med alzheimers sjukdom

Holmstrand, Malin and Wadstein, Petra (2004)
Department of Health Sciences
Abstract
Demenssjukdomar ökar över hela världen och i Sverige finns ca 40 000 personer med diagnosen Alzheimers sjukdom. Sjukdomen kan inte botas utan ett behov av alternativa behandlingsmetoder finns. I andra länder används djurterapi inom ett flertal områden bl.a. inom palliativ vård. Syftet med föreliggande litteraturstudie var att undersöka om medverkan av sällskapsdjur i vården har effekter på beteende, fysiska parametrar och läkemedelsanvändning hos patienter med demens eller Alzheimers sjukdom. Åtta vetenskapliga artiklar analyserades. Resultatet visade att djurterapi ledde till att patienterna uppvisade mindre problembeteendenoch blev mer fungerande i det sociala samspelet. Terapihunden kan aktivera en mer basal form av kommunikation och... (More)
Demenssjukdomar ökar över hela världen och i Sverige finns ca 40 000 personer med diagnosen Alzheimers sjukdom. Sjukdomen kan inte botas utan ett behov av alternativa behandlingsmetoder finns. I andra länder används djurterapi inom ett flertal områden bl.a. inom palliativ vård. Syftet med föreliggande litteraturstudie var att undersöka om medverkan av sällskapsdjur i vården har effekter på beteende, fysiska parametrar och läkemedelsanvändning hos patienter med demens eller Alzheimers sjukdom. Åtta vetenskapliga artiklar analyserades. Resultatet visade att djurterapi ledde till att patienterna uppvisade mindre problembeteendenoch blev mer fungerande i det sociala samspelet. Terapihunden kan aktivera en mer basal form av kommunikation och socialisation. Detta visar att även personer med långt framskriden demens kan bli hjälptaoch få en ökad livskvalitet. Författarna till föreliggande studies förhoppning är att sprida kunskap om djurterapi eftersom denna behandlingsmetod ännuinte används i Sverige. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Holmstrand, Malin and Wadstein, Petra
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Alzheimers sjukdom, demens, djurterapi, omvårdnad, sällskapsdjur
language
Swedish
id
2528648
date added to LUP
2012-05-04 14:25:33
date last changed
2015-12-14 13:21:21
@misc{2528648,
  abstract     = {{Demenssjukdomar ökar över hela världen och i Sverige finns ca 40 000 personer med diagnosen Alzheimers sjukdom. Sjukdomen kan inte botas utan ett behov av alternativa behandlingsmetoder finns. I andra länder används djurterapi inom ett flertal områden bl.a. inom palliativ vård. Syftet med föreliggande litteraturstudie var att undersöka om medverkan av sällskapsdjur i vården har effekter på beteende, fysiska parametrar och läkemedelsanvändning hos patienter med demens eller Alzheimers sjukdom. Åtta vetenskapliga artiklar analyserades.  Resultatet visade att djurterapi ledde till att patienterna uppvisade mindre problembeteendenoch blev mer fungerande i det sociala samspelet. Terapihunden kan aktivera en mer basal form av kommunikation och socialisation. Detta visar att även personer med långt framskriden demens kan bli hjälptaoch få en ökad livskvalitet. Författarna till föreliggande studies förhoppning är att sprida kunskap om djurterapi eftersom denna behandlingsmetod ännuinte används i Sverige.}},
  author       = {{Holmstrand, Malin and Wadstein, Petra}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sällskapsdjurens medverkan i omvårdnaden av patienter med alzheimers sjukdom}},
  year         = {{2004}},
}