Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Patientens väg från akutmottagning till hemgång eller inläggning

Johansson, Martin and Oxler, Lizette (2005)
Department of Health Sciences
Abstract
Det viktigaste på en akutmottagning är det snabba medicinska omhändertagandet men det är också viktigt att inte glömma den psykiska omvårdnaden. Patienter som kommer till en akutmottagning har ofta, p.g.a. den akuta händelsen, tappat kontrollen över sin egen situation och är därmed i en beroendeposition. Det är därför viktigt att undersöka vad som händer patienter som inkommer till medicinens akutmottagning avseende sjuksköterskans och övrig personals omvårdnad. Syfte: Att kartlägga och beskriva händelser avseende tidsintervaller/väntetid, information som gavs, omvårdnad/specifik omvårdnad och patienttillfredsställelse under patientens vistelse på akutmottagningen från ankomst till dess patienten flyttades till vårdavdelning eller gick... (More)
Det viktigaste på en akutmottagning är det snabba medicinska omhändertagandet men det är också viktigt att inte glömma den psykiska omvårdnaden. Patienter som kommer till en akutmottagning har ofta, p.g.a. den akuta händelsen, tappat kontrollen över sin egen situation och är därmed i en beroendeposition. Det är därför viktigt att undersöka vad som händer patienter som inkommer till medicinens akutmottagning avseende sjuksköterskans och övrig personals omvårdnad. Syfte: Att kartlägga och beskriva händelser avseende tidsintervaller/väntetid, information som gavs, omvårdnad/specifik omvårdnad och patienttillfredsställelse under patientens vistelse på akutmottagningen från ankomst till dess patienten flyttades till vårdavdelning eller gick hem. Studien genomfördes som en kvantitativ observationsstudie och omfattade 20 patienter som inkom till medicinens akutmottagning. Patienterna tillbringade 70,2% av sin tid på akuten ensamma. Patienten mötte i genomsnitt 5,9±2,5 personal, varav 1,8±1,1 var läkare och 3,6±1,6 var sjuksköterskor. Läkaren var den personalkategori som tillbringade mest tid tillsammans med patienten. Fyra av 20 patienter fick tillgång till signalklocka. Läkaren gjorde i 18 av de 20 fallen det längsta patientbesöket. Patienterna var nöjda med det omhändertagande och den information de fick under vistelsen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Johansson, Martin and Oxler, Lizette
supervisor
organization
alternative title
Tidsaspekter, omvårdnad, information och patienttillfredsställelse.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
akutmottagning, omhändertagande, omvårdnad, väntetid
language
Swedish
id
2528673
date added to LUP
2012-05-04 14:25:33
date last changed
2015-12-14 13:21:21
@misc{2528673,
  abstract     = {{Det viktigaste på en akutmottagning är det snabba medicinska omhändertagandet men det är också viktigt att inte glömma den psykiska omvårdnaden. Patienter som kommer till en akutmottagning har ofta, p.g.a. den akuta händelsen, tappat kontrollen över sin egen situation och är därmed i en beroendeposition. Det är därför viktigt att undersöka vad som händer patienter som inkommer till medicinens akutmottagning avseende sjuksköterskans och övrig personals omvårdnad. Syfte: Att kartlägga och beskriva händelser avseende tidsintervaller/väntetid, information som gavs, omvårdnad/specifik omvårdnad och patienttillfredsställelse under patientens vistelse på akutmottagningen från ankomst till dess patienten flyttades till vårdavdelning eller gick hem. Studien genomfördes som en kvantitativ observationsstudie och omfattade 20 patienter som inkom till medicinens akutmottagning. Patienterna tillbringade 70,2% av sin tid på akuten ensamma. Patienten mötte i genomsnitt 5,9±2,5 personal, varav 1,8±1,1 var läkare och 3,6±1,6 var sjuksköterskor. Läkaren var den personalkategori som tillbringade mest tid tillsammans med patienten. Fyra av 20 patienter fick tillgång till signalklocka. Läkaren gjorde i 18 av de 20 fallen det längsta patientbesöket. Patienterna var nöjda med det omhändertagande och den information de fick under vistelsen.}},
  author       = {{Johansson, Martin and Oxler, Lizette}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Patientens väg från akutmottagning till hemgång eller inläggning}},
  year         = {{2005}},
}