Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Musikens betydelse för patienter med demenssjukdom

Axelsson, Maria and Bremell, Annie (2005)
Department of Health Sciences
Abstract
Demens är ingen enhetlig sjukdom, utan ett komplex av olika symtom. För att ge patienter med demens adekvat omvårdnad och ett bra bemötande krävs allmän kunskap om demenssjukdomar och deras yttringar. Det finns studier vars resultat visade att musik minskade smärta, hade lugnande effekt i preoperativt syfte och var blodtrycksänkande. Syftet med litteraturstudien var att belysa hur musik som omvårdnadsåtgärd kan påverka individer med demenssjukdom. Åtta vetenskapliga artiklar granskades. Resultatet i litteraturstudien visade att musik hjälpte patienter att öva upp sin motorik, ökade konversationerna och skapade en god kontakt mellan vårdgivare och patienter. En studie visade att musik hade god effekt på minnet. Resultatet visade också att... (More)
Demens är ingen enhetlig sjukdom, utan ett komplex av olika symtom. För att ge patienter med demens adekvat omvårdnad och ett bra bemötande krävs allmän kunskap om demenssjukdomar och deras yttringar. Det finns studier vars resultat visade att musik minskade smärta, hade lugnande effekt i preoperativt syfte och var blodtrycksänkande. Syftet med litteraturstudien var att belysa hur musik som omvårdnadsåtgärd kan påverka individer med demenssjukdom. Åtta vetenskapliga artiklar granskades. Resultatet i litteraturstudien visade att musik hjälpte patienter att öva upp sin motorik, ökade konversationerna och skapade en god kontakt mellan vårdgivare och patienter. En studie visade att musik hade god effekt på minnet. Resultatet visade också att musiken inte hade någon positiv effekt på en del av patienterna, vilka istället reagerade med irritation och oförståelse. Hur musik påverkar människor är väldigt individuellt. Det är tydligt att musik har inverkan på människor och att den i många fall fungerar som omvårdnadsåtgärd. Författarna till föreliggande studie efterfrågar fler studier med högre kvalitet inom det här området. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Axelsson, Maria and Bremell, Annie
supervisor
organization
alternative title
En omvårdnadsåtgärd.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
demens, musikterapi, omvårdnad
language
Swedish
id
2528702
date added to LUP
2012-05-04 14:25:33
date last changed
2015-12-14 13:21:21
@misc{2528702,
  abstract     = {{Demens är ingen enhetlig sjukdom, utan ett komplex av olika symtom. För att ge patienter med demens adekvat omvårdnad och ett bra bemötande krävs allmän kunskap om demenssjukdomar och deras yttringar. Det finns studier vars resultat visade att musik minskade smärta, hade lugnande effekt i preoperativt syfte och var blodtrycksänkande. Syftet med litteraturstudien var att belysa hur musik som omvårdnadsåtgärd kan påverka individer med demenssjukdom. Åtta vetenskapliga artiklar granskades. Resultatet i litteraturstudien visade att musik hjälpte patienter att öva upp sin motorik, ökade konversationerna och skapade en god kontakt mellan vårdgivare och patienter. En studie visade att musik hade god effekt på minnet. Resultatet visade också att musiken inte hade någon positiv effekt på en del av patienterna, vilka istället reagerade med irritation och oförståelse. Hur musik påverkar människor är väldigt individuellt. Det är tydligt att musik har inverkan på människor och att den i många fall fungerar som omvårdnadsåtgärd. Författarna till föreliggande studie efterfrågar fler studier med högre kvalitet inom det här området.}},
  author       = {{Axelsson, Maria and Bremell, Annie}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Musikens betydelse för patienter med demenssjukdom}},
  year         = {{2005}},
}