Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Hiv-smitta från mor till barn

Erlandson, Elin and Hallgren, Carolina (2005)
Department of Health Sciences
Abstract
För en HIV-positiv kvinna innebar en graviditet speciella risker. Framförallt då förloppet till att utveckla AIDS påskyndas och HIV kan överföras till barnet. Syftet med litteraturstudien var att erhålla kunskap om preventionsmetoder, samt vilka riskfaktorer som bidrar till smittoöverföring av HIV från mor till barn, under graviditet, förlossning och under barnets första 18 månader. Metoden var en litteraturstudie där tio artiklar granskades och analyserades. Resultatet visade att bortsett från amning skedde den mesta av den perinatala smittan av HIV sent under graviditeten eller vid förlossningen. En lång förlossning förknippades med förhöjd smittorisk, eftersom värkarbetet ökar mängden av maternell-fetal transfusion. Kejsarsnitt minskade... (More)
För en HIV-positiv kvinna innebar en graviditet speciella risker. Framförallt då förloppet till att utveckla AIDS påskyndas och HIV kan överföras till barnet. Syftet med litteraturstudien var att erhålla kunskap om preventionsmetoder, samt vilka riskfaktorer som bidrar till smittoöverföring av HIV från mor till barn, under graviditet, förlossning och under barnets första 18 månader. Metoden var en litteraturstudie där tio artiklar granskades och analyserades. Resultatet visade att bortsett från amning skedde den mesta av den perinatala smittan av HIV sent under graviditeten eller vid förlossningen. En lång förlossning förknippades med förhöjd smittorisk, eftersom värkarbetet ökar mängden av maternell-fetal transfusion. Kejsarsnitt minskade smittorisken. Amning skall undvikas om det finns tillgång till rent vatten och sanitära beredningsmöjligheter. Antiviralterapi sänkte risken för vertikalsmitta signifikant. Kunskaper om prevetionsmetoder och riskfaktorer är av betydelse för att sjuksköterskor skall kunna avgöra vilken åtgärd som är mest gynnsam i det specifika fallet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Erlandson, Elin and Hallgren, Carolina
supervisor
organization
alternative title
Riskfaktorer och preventionsfaktorer.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
HIV,spädbarn, vertikalsmitta, preventionsmetoder, riskfaktorer, amning
language
Swedish
id
2528707
date added to LUP
2012-05-04 14:25:33
date last changed
2015-12-14 13:21:21
@misc{2528707,
  abstract     = {{För en HIV-positiv kvinna innebar en graviditet speciella risker. Framförallt då förloppet till att utveckla AIDS påskyndas och HIV kan överföras till barnet. Syftet med litteraturstudien var att erhålla kunskap om preventionsmetoder, samt vilka riskfaktorer som bidrar till smittoöverföring av HIV från mor till barn, under graviditet, förlossning och under barnets första 18 månader. Metoden var en litteraturstudie där tio artiklar granskades och analyserades. Resultatet visade att bortsett från amning skedde den mesta av den perinatala smittan av HIV sent under graviditeten eller vid förlossningen. En lång förlossning förknippades med förhöjd smittorisk, eftersom värkarbetet ökar mängden av maternell-fetal transfusion. Kejsarsnitt minskade smittorisken. Amning skall undvikas om det finns tillgång till rent vatten och sanitära beredningsmöjligheter. Antiviralterapi sänkte risken för vertikalsmitta signifikant. Kunskaper om prevetionsmetoder och riskfaktorer är av betydelse för att sjuksköterskor skall kunna avgöra vilken åtgärd som är mest gynnsam i det specifika fallet.}},
  author       = {{Erlandson, Elin and Hallgren, Carolina}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Hiv-smitta från mor till barn}},
  year         = {{2005}},
}