Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Plötslig spädbarnsdöd

Nilsson Persson, Camilla (2005)
Department of Health Sciences
Abstract
Sudden Infant death (SIDS) förekommer i alla länder. Den bakomliggande orsaken till varför vissa barn utan förvarning drabbas är ännu inte helt klarlagt. Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva vad som finns skrivet om barnets sovställning som en riskfaktor. Samt att undersöka om det finns beskrivet att det är i kombination med andra faktorer som risken för SIDS ökar. Elva vetenskapliga artiklar har granskats. Resultatet visade att risken för SIDS ökar om barnet sover i magläge men även att andra miljöfaktorer, i barnets sovmiljö, som rökande föräldrar ökar risken avsevärt. Resultaten visar att preventiva åtgärder som att informera föräldrar om att risken för SIDS ökar om barnet placeras i magläge har haft effekt. Antalet SIDS... (More)
Sudden Infant death (SIDS) förekommer i alla länder. Den bakomliggande orsaken till varför vissa barn utan förvarning drabbas är ännu inte helt klarlagt. Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva vad som finns skrivet om barnets sovställning som en riskfaktor. Samt att undersöka om det finns beskrivet att det är i kombination med andra faktorer som risken för SIDS ökar. Elva vetenskapliga artiklar har granskats. Resultatet visade att risken för SIDS ökar om barnet sover i magläge men även att andra miljöfaktorer, i barnets sovmiljö, som rökande föräldrar ökar risken avsevärt. Resultaten visar att preventiva åtgärder som att informera föräldrar om att risken för SIDS ökar om barnet placeras i magläge har haft effekt. Antalet SIDS fall har minskat. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Nilsson Persson, Camilla
supervisor
organization
alternative title
Barnets sovställning - En av flera riskfaktorer.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
SIDS, riskfactor, prone position, child death
language
Swedish
id
2528810
date added to LUP
2012-05-04 14:25:33
date last changed
2015-12-14 13:21:21
@misc{2528810,
  abstract     = {{Sudden Infant death (SIDS) förekommer i alla länder. Den bakomliggande orsaken till varför vissa barn utan förvarning drabbas är ännu inte helt klarlagt. Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva vad som finns skrivet om barnets sovställning som en riskfaktor. Samt att undersöka om det finns beskrivet att det är i kombination med andra faktorer som risken för SIDS ökar. Elva vetenskapliga artiklar har granskats. Resultatet visade att risken för SIDS ökar om barnet sover i magläge men även att andra miljöfaktorer, i  barnets sovmiljö, som rökande föräldrar ökar risken avsevärt. Resultaten visar att preventiva åtgärder som att informera föräldrar om att risken för SIDS ökar om barnet placeras i  magläge har haft effekt. Antalet SIDS fall har minskat.}},
  author       = {{Nilsson Persson, Camilla}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Plötslig spädbarnsdöd}},
  year         = {{2005}},
}