Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Postpartum depression

Rehn, Lina. and Ydholm, Caroline (2005)
Department of Health Sciences
Abstract
Postpartum depression drabbar drygt en av tio kvinnor i västländer. Då rutinmässig screening av nyblivna mammor inte görs överallt i dag behövs kunskap om de konsekvenser en depression kan få och vilka möjligheter som finns att upptäcka, förebygga, stödja och motverka symtomen. Syftet med litteraturstudien är att belysa möjligheten att identifiera kvinnor som löper stor risk att drabbas av postpartum depression. De valda artiklarna för litteraturstudien tycks representera de mest framstående länderna inom forskningen av postpartum depression. Depressiva symtom finns ofta redan under graviditeten och kan också uppstå när som helst under postpartum perioden. Screening kan därför med fördel utföras vid upprepade tillfällen. Förekomsten av... (More)
Postpartum depression drabbar drygt en av tio kvinnor i västländer. Då rutinmässig screening av nyblivna mammor inte görs överallt i dag behövs kunskap om de konsekvenser en depression kan få och vilka möjligheter som finns att upptäcka, förebygga, stödja och motverka symtomen. Syftet med litteraturstudien är att belysa möjligheten att identifiera kvinnor som löper stor risk att drabbas av postpartum depression. De valda artiklarna för litteraturstudien tycks representera de mest framstående länderna inom forskningen av postpartum depression. Depressiva symtom finns ofta redan under graviditeten och kan också uppstå när som helst under postpartum perioden. Screening kan därför med fördel utföras vid upprepade tillfällen. Förekomsten av drabbade kvinnor kan variera med flera procentenheter mellan olika länder. Genom att uppmärksamma risken för utveckling av depression kan onödigt lidande begränsas eller undvikas. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Rehn, Lina. and Ydholm, Caroline
supervisor
organization
alternative title
Att tidigt identifiera kvinnor med depressiva symtom - en litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Postpartum depression, riskgrupper, prevalens, identifiering, Edinburgh Postnatal Depression Scale
language
Swedish
id
2528828
date added to LUP
2012-05-04 14:25:33
date last changed
2015-12-14 13:21:21
@misc{2528828,
  abstract     = {{Postpartum depression drabbar drygt en av tio kvinnor i västländer. Då rutinmässig screening av nyblivna mammor inte görs överallt i dag behövs kunskap om de konsekvenser en depression kan få och vilka möjligheter som finns att upptäcka, förebygga, stödja och motverka symtomen. Syftet med litteraturstudien är att belysa möjligheten att identifiera kvinnor som löper stor risk att drabbas av postpartum depression. De valda artiklarna för litteraturstudien tycks representera de mest framstående länderna inom forskningen av postpartum depression. Depressiva symtom finns ofta redan under graviditeten och kan också uppstå när som helst under postpartum perioden. Screening kan därför med fördel utföras vid upprepade tillfällen. Förekomsten av drabbade kvinnor kan variera med flera procentenheter mellan olika länder. Genom att uppmärksamma risken för utveckling av depression kan onödigt lidande begränsas eller undvikas.}},
  author       = {{Rehn, Lina. and Ydholm, Caroline}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Postpartum depression}},
  year         = {{2005}},
}