Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kvinnors psykosociala situation och behov av stöd efter hjärtinfarkt

Olsson, Mari and Parnfelt, Marie (2005)
Department of Health Sciences
Abstract
Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige idag. Mortaliteten i hjärtinfarkt minskar men minskningen är mindre uttalad bland kvinnor och i vissa kvinnogrupper kan till och med en ökning noteras. Psykosociala faktorer har betydelse för prognosen. Syftet med studien var att belysa kvinnors psykosociala situation och behov av stöd efter hjärtinfarkt. Metoden var en litteraturstudie där tio artiklar från Sverige, USA, Australien och Canada analyserades. Resultatet visade att första tiden efter en hjärtinfarkt upplevdes som en tid av fysisk utmattning, nedstämdhet, depression och känslomässig labilitet. Kvinnorna hade en känsla av att ha förlorat kontrollen över sina liv och upplevde en försvagad autonomi. Det framkom att... (More)
Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige idag. Mortaliteten i hjärtinfarkt minskar men minskningen är mindre uttalad bland kvinnor och i vissa kvinnogrupper kan till och med en ökning noteras. Psykosociala faktorer har betydelse för prognosen. Syftet med studien var att belysa kvinnors psykosociala situation och behov av stöd efter hjärtinfarkt. Metoden var en litteraturstudie där tio artiklar från Sverige, USA, Australien och Canada analyserades. Resultatet visade att första tiden efter en hjärtinfarkt upplevdes som en tid av fysisk utmattning, nedstämdhet, depression och känslomässig labilitet. Kvinnorna hade en känsla av att ha förlorat kontrollen över sina liv och upplevde en försvagad autonomi. Det framkom att kvinnorna kände stort behov av både emotionellt och socialt stöd. Vidare upplevde de brister i kontakten med sjukvårdspersonalen främst gällande information. De mest betydelsefulla stödet upplevde de genom att dela erfarenheter med andra i samma situation. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Olsson, Mari and Parnfelt, Marie
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
hjärtinfarkt, kvinnor, psykosocial situation, behov av stöd
language
Swedish
id
2528869
date added to LUP
2012-05-04 14:25:33
date last changed
2015-12-14 13:21:21
@misc{2528869,
  abstract     = {{Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige idag. Mortaliteten i hjärtinfarkt minskar men minskningen är mindre uttalad bland kvinnor och i vissa kvinnogrupper kan till och med en ökning noteras. Psykosociala faktorer har betydelse för prognosen. Syftet med studien var att belysa kvinnors psykosociala situation och behov av stöd efter hjärtinfarkt. Metoden var en litteraturstudie där tio artiklar från Sverige, USA, Australien och Canada analyserades. Resultatet visade att första tiden efter en hjärtinfarkt upplevdes som en tid av fysisk utmattning, nedstämdhet, depression och känslomässig labilitet. Kvinnorna hade en känsla av att ha förlorat kontrollen över sina liv och upplevde en försvagad autonomi. Det framkom att kvinnorna kände stort behov av både emotionellt och socialt stöd. Vidare upplevde de brister i kontakten med sjukvårdspersonalen främst gällande information. De mest betydelsefulla stödet upplevde de genom att dela erfarenheter med andra i samma situation.}},
  author       = {{Olsson, Mari and Parnfelt, Marie}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kvinnors psykosociala situation och behov av stöd efter hjärtinfarkt}},
  year         = {{2005}},
}