Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Övervikt och fetma

Myhr, Sandra and Svensson, Malin (2005)
Department of Health Sciences
Abstract
Övervikt och fetma är ett ökande problem i alla åldrar, mest alarmerande är framförallt den mycket snabba ökningen som sker bland barn och tonåringar inte bara i Sverige utan också runt om i världen.Syfte: Syftet med studien var att undersöka varför barn drabbas av övervikt och fetma, samt att undersöka primära och sekundära preventioner.Metod: Studien var en litteraturstudie där en systematisk analys av 13 vetenskapliga artiklar genomfördes.Resultat: Studien visade att det finns en rad olika anledningar till övervikt och fetma bland barn och tonåringar, t.ex. att vissa barn inte ammas och vikten av dålig kosthållning. Behandlingsprogram som inriktar sig på flera preventiva åtgärder samtidigt, visade gynnsamma resultat vad gällde... (More)
Övervikt och fetma är ett ökande problem i alla åldrar, mest alarmerande är framförallt den mycket snabba ökningen som sker bland barn och tonåringar inte bara i Sverige utan också runt om i världen.Syfte: Syftet med studien var att undersöka varför barn drabbas av övervikt och fetma, samt att undersöka primära och sekundära preventioner.Metod: Studien var en litteraturstudie där en systematisk analys av 13 vetenskapliga artiklar genomfördes.Resultat: Studien visade att det finns en rad olika anledningar till övervikt och fetma bland barn och tonåringar, t.ex. att vissa barn inte ammas och vikten av dålig kosthållning. Behandlingsprogram som inriktar sig på flera preventiva åtgärder samtidigt, visade gynnsamma resultat vad gällde förändringar av barnens vikt och BMI mått. Dessutom sågs positiva resultat på barnens matvanor och fysiska aktivitet efter genomgånget behandlingsprogram.Slutsats: Sjukvården står inför en situation där allt fler barn och ungdomar kommer att behöva vård och behandling för sin övervikt och fetma. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Myhr, Sandra and Svensson, Malin
supervisor
organization
alternative title
Primär och sekundär prevention för barn och tonåringar.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
övervikt, fetma, barn, prevention
language
Swedish
id
2528899
date added to LUP
2012-05-04 14:25:33
date last changed
2015-12-14 13:21:21
@misc{2528899,
  abstract     = {{Övervikt och fetma är ett ökande problem i alla åldrar, mest alarmerande är framförallt den mycket snabba ökningen som sker bland barn och tonåringar inte bara i Sverige utan också runt om i världen.Syfte: Syftet med studien var att undersöka varför barn drabbas av övervikt och fetma, samt att undersöka primära och sekundära preventioner.Metod: Studien var en litteraturstudie där en systematisk analys av 13 vetenskapliga artiklar genomfördes.Resultat: Studien visade att det finns en rad olika anledningar till övervikt och fetma bland barn och tonåringar, t.ex. att vissa barn inte ammas och vikten av dålig kosthållning. Behandlingsprogram som inriktar sig på flera preventiva åtgärder samtidigt, visade gynnsamma resultat vad gällde förändringar av barnens vikt och BMI mått. Dessutom sågs positiva resultat på barnens matvanor och fysiska aktivitet efter genomgånget behandlingsprogram.Slutsats: Sjukvården står inför en situation där allt fler barn och ungdomar kommer att behöva vård och behandling för sin övervikt och fetma.}},
  author       = {{Myhr, Sandra and Svensson, Malin}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Övervikt och fetma}},
  year         = {{2005}},
}