Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Komplikationer efter operation av vestibulära schwannom

Lundin, Ola (2005)
Department of Health Sciences
Abstract
Patienter som genom kirurgi vid Vestibulära Schwannom (VS) får påverkan på kranialnerv VII och VIII drabbas ofta av stora fysiska och psykosociala handikapp. Symtombilden omfattar vanligtvis tinnitus, balanssvårigheter och hörselnedsättning tillsammans med övriga symtom som kommer av intrakraniella vävnadslessioner. Syftet med denna studie var att beskriva förekommande typer av komplikationer samt komplikationsfrekvens och dessas effekt i dagliga livet hos patienter opererade för VS. Metoden för studien var en litteraturstudie där granskning och analys av tio vetenskapliga artiklar genomfördes. Resultatet visade att ca 23% till 72% av patienterna uppvisar ett eller flera komplikationssymtom allt beroende på hur man klassar dem och vad man... (More)
Patienter som genom kirurgi vid Vestibulära Schwannom (VS) får påverkan på kranialnerv VII och VIII drabbas ofta av stora fysiska och psykosociala handikapp. Symtombilden omfattar vanligtvis tinnitus, balanssvårigheter och hörselnedsättning tillsammans med övriga symtom som kommer av intrakraniella vävnadslessioner. Syftet med denna studie var att beskriva förekommande typer av komplikationer samt komplikationsfrekvens och dessas effekt i dagliga livet hos patienter opererade för VS. Metoden för studien var en litteraturstudie där granskning och analys av tio vetenskapliga artiklar genomfördes. Resultatet visade att ca 23% till 72% av patienterna uppvisar ett eller flera komplikationssymtom allt beroende på hur man klassar dem och vad man väver in i begreppet komplikationer. De problem som rapporterades oftast hade med hörsel att göra (72%), medan ögon och vestibulära problem även var en stor del av patienternas problem, ca 53% av patienterna rapporterade sådana problem. På tredje plats kom psykosociala problem (34%) och därefter problem från facialisnerven och problem att äta (32%). Det är viktigt för sjuksköterskor att ha aktuell kunskap om metoder och komplikationer för att kunna ge information till både patienter och anhöriga och att kunna svara på deras frågor och lindra deras oro. Fler studier av patienternas egna upplevelser av de effekter i dagliga livet som deras operation har orsakat bör genomföras. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Lundin, Ola
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
vestibulära schwannom, komplikationer, kirurgi
language
Swedish
id
2528954
date added to LUP
2012-05-04 14:25:33
date last changed
2015-12-14 13:21:21
@misc{2528954,
  abstract     = {{Patienter som genom kirurgi vid Vestibulära Schwannom (VS) får påverkan på kranialnerv VII och VIII drabbas ofta av stora fysiska och psykosociala handikapp. Symtombilden omfattar vanligtvis tinnitus, balanssvårigheter och hörselnedsättning tillsammans med övriga symtom som kommer av intrakraniella vävnadslessioner. Syftet med denna studie var att beskriva förekommande typer av komplikationer samt komplikationsfrekvens och dessas effekt i dagliga livet hos patienter opererade för VS. Metoden för studien var en litteraturstudie där granskning och analys av tio vetenskapliga artiklar genomfördes. Resultatet visade att ca 23% till 72% av patienterna uppvisar ett eller flera komplikationssymtom allt beroende på hur man klassar dem och vad man väver in i begreppet komplikationer. De problem som rapporterades oftast hade med hörsel att göra (72%), medan ögon och vestibulära problem även var en stor del av patienternas problem, ca 53% av patienterna rapporterade sådana problem. På tredje plats kom psykosociala problem (34%) och därefter problem från facialisnerven och problem att äta (32%). Det är viktigt för sjuksköterskor att ha aktuell kunskap om metoder och komplikationer för att kunna ge information till både patienter och anhöriga och att kunna svara på deras frågor och lindra deras oro. Fler studier av patienternas egna upplevelser av de effekter i dagliga livet som deras operation har orsakat bör genomföras.}},
  author       = {{Lundin, Ola}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Komplikationer efter operation av vestibulära schwannom}},
  year         = {{2005}},
}